Rețele de socializare

Moldova

Virusul rabic a fost depistat la 23 de animale în primele șase luni ale anului curent. Teritoriile afectate

Logo Realitatea.md
cuvant cheie

actualitate alegeri politica societate economie in lume life auto tech sport toate stirile

Virusul rabic a fost depistat la 23 de animale în primele șase luni ale anului curent. Teritoriile afectate
11 Iulie 2019, 13:41 // Societate 9 0 Odnoklassniki0 Vkontakte0
În primele șase luni ale anului 2019 se atestă o tendinţă ușoară de diminuare a circulaţiei virusului rabic în populaţia de animale sălbatice şi domestice. Conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, rabia a fost depistată la 23 de animale în 13 teritorii administrative, iar în perioada similară a anului 2018 – la 35 animale în 20 de teritorii.

Publicat

Rabia a fost diagnosticată la șapte animale sălbatice, cinci vulpi, un bursuc şi o nevăstuică. De asemenea, la 16 animale domestice – șapte câini, șase bovine, două pisici şi o capră.

Cele mai multe cazuri de rabie la animale, șase, au fost înregistrate pe teritoriul raionului Ştefan Vodă, trei animale bolnave au fost identificate în raionul Glodeni, câte două cazuri în teritoriile raioanelor Străşeni, Sîngerei şi respectiv, Camenca. În opt teritorii virusul rabic a fost determinat la câte un animal.

Potenţialul, deşi diminuat, al surselor de infecţie rabică prezintă un pericol real de agravare a situaţiei epidemiologice, deoarece cu fiecare animal bolnav pot contacta, iar ulterior se pot îmbolnăvi mai multe persoane, boala având un final destul de tragic.


Populaţia trebuie să se abţină de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale de infecţie rabică. Se vor depune eforturi pentru stoparea accesului acestor animale în locurile de întreţinere a bovinelor, ovinelor şi altor animale domestice.

Deţinătorii animalelor de companie trebuie să asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să le consulte la medicul veterinar. În cazul unor eventuale muşcături de orice categorie de animale este necesară prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare, prelucrarea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 50-70%  cantitate de virus din rană.

O condiţie obligatorie ce se cere a fi respectată şi care asigură păstrarea vieţii omeneşti, o constituie adresarea operativă a persoanelor agresate de animale după asistenţă medicală. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.


Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul fiind administrat la timp este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.

realitatea.md


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii