Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Șofer de 41 de ani, prins în timp ce megea cu 230 km/h.

Un șofer a fost depistat de polițiștii de patrulare în timp ce conducea pe traseul din Ștefan Vodă cu o viteză puțin spus periculoasă. Acesta a fost surprins de radar conducând cu 230 de km/h. 

Publicat

Mai mult, după ce a fost verificat s-a constatat că șoferul, în vârstă de 41 de ani, mai avea alte 4 încălcări ale prevederilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere, tot pentru depășirea limitei de viteză.
În aceeași zi, pe același traseu, un alt conducător auto care conducea cu 163 km/h a fost depistat de #INP. Șoferul de 19 ani nu se află la prima abatere a RCR. În ultimul an a depășit limita de viteză, a parcat neregulamentar și a încălcat marcajul rutier.
Ambii conducători auto au fost sancționați conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Inspectoratul Național de Patrulare amintește că viteza rămâne a fi atât în topul încălcărilor comise de conducătorii auto, cât și factorul nr.1 de generare a accidentelor rutiere. Și asta din păcate, pentru că șoferilor le este frică mai mult de amenzi, decât de moarte. Având scopul de a reduce numărul de vieți omenești pierdute în accidente, Inspectoratul Național de Patrulare își propune expunerea în redacţie nouă a prevederilor ce reglementează depăşirea limitei de viteză. Astfel încît sancţiunea să fie graduală limitei de viteză depăşite.

Drept urmare, la cele 3 aliniate existente în art. 236 din Codul Cotravențional al RM ar urma să mai fie adăugate încă 4, în baza cărora va fi sancționat excesul de viteză.
Spre exemplu, aliniatul 3, care acum se referă la depășirea limitei de viteză de la 40 km/h și mai mult, în urma modificărilor acesta ar urma să se refere la depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul de drum respectiv de la 40 la 60 km/h, sancțiunea fiind de la 30 la 36 de unități convenționale și 4 puncte de penalizare.
În baza aliniatului 4 vor fi sancționați cei care depășesc limita admisibilă de viteză de la 60 la 80 km/h, cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, 5 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 4 la 6 luni.
Depășirea cu mai mult de 80 km/h va fi sancționată în baza alin.5 cu o amendă de la 75 la 100 de unități convenționale, aplicarea a 6 puncte de penalizare și privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de 6 luni.
Aliniatul 6 se va referi la săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii vitezei stabilite în alin.3, adică de la 40 la 60 km/h; amenda fiind de la 100 la 150 de unități convenționale și aplicarea a 6 puncte de penalizare.
Iar săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii limitei de viteză stabilită în aliniatele 4 și 5, adică de la 60 la 80 de km/h și de la 80km/h în sus, va fi sancționată cu 150- 200 de unități convenționale, aplicarea a 7 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 6 luni la 1 an.


Scopul final al #INP este de a reduce numărul celor care se cred „nemuritori” și din vina lor, zilnic, decedează oameni nevinovați. Or, fiecare ar trebui să-și asume greșelile pe care le comite cu maximă responsabilitate.


Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Flăcări și panică, la Bălți. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unui centru comercial.

Fum, flăcări și panică în municipiul Bălți, după ce un incendiu a izbucnit pe acoperișul unui centru comercial din oraș. Cazul s-a produs în data de 30 aprilie, la un mall situat pe strada Academicianul Nicolae Fillipp, iar în imaginile surprinse de presa locală se poate vedea că mai mulți pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Contactată pentru o reacție, ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a declarat că flăcările au cuprins inițial o scară de pe acoperișul centrului comercial, apoi s-a răspândit pe perete. Din fericire, incendiul a fost observat rapid, astfel că nu a reușit să se extindă.
Pentru a stinge vâlvătaia, la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și salvatori. Pe lângă aceștia, au fost mobilizați polițiștii, o echipă medicală, dar și Serviciul Intervenție Gaze.
Flăcările au fost localizate și lichidate cu repeziciune și nu au provocat victime sau daune materiale considerabile.
La moment, specialiștii investighează cazul pentru a stabili cauza exactă a izbucnirii incendiului.


Citește mai departe

topul săptămânii