Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Au vrut să repare acoperișul, dar au distus toată clădirea. Centrul de Creație din Căușeni, inundat.

Au vrut să repare capital acoperişul şi au reuşit să inunde toată clădirea. Vorbim despre autorităţile raionale de la Căuşeni care au alocat un milion 400 de mii de lei pentru reparaţii capitale a acoperişului Centrului de Creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraş, doar că antreprenorul care execută lucrările nu a reuşit să acopere clădirea la timp, iar toate încăperile de la primul şi al doilea nivel au fost umplute cu apă în urma ploilor din  iunie.

Publicat

Astfel în biblioteca pentru copii, centrul de asistenţă psihopedagogică, o sală de calculatoare şi majoritatea birourilor a plouat la propriu la începutul verii. Acum toată clădirea a fost umplută cu mucegai, iar în unele birouri tencuiala stă gata să cadă. Ploaia a afectat şi lucrările interioare la tavan, vata minerală a fost îmbibata cu apă, iar carcasa metalică făcută valuri. Dirigintele de şantier susţine că natura ar fi de vină, garantând însă că la finalizarea lucrărilor toate birourile vor avea parte de reparaţie curentă din contul firmei.Clădirea Centrului pentru copii şi adolescenți din Căuşeni inundată total în urma ploilor de la începutul lunii iunie. Toate încăperile instituţiei s-au pomenit sub ape, tehnica electronică afectată, iar peste 19 mii de cărţi ai bibliotecii raionale pentru copii îmbibate cu mucegai şi umezeală. Incidentul a avut loc după ce o firmă responsabilă de executarea lucrărilor la acoperișul instituției a descoperit clădirea înainte de ploile torențiale, astfel cei care nu au ţinut cont de condiţiile meteorologice au pus în pericol de inundaţie toate birourile de la cele două nivele a instituției.

Ploile au inundat nu doar etajul doi al clădiirii, ci au ajuns şi la primul nivel, cel mai grav este că şi o parte din biblioteca pentru copii a fost afectată. Toate cele aproape 20 de mii de cărţi au fost în pericol de a fi umezite. Bibliotecarii afirmă că au încercat să salveze o parte din fondul de carte, dar că acestea oricum au fost umezite.Din cauza umezelei şi a mucegaiului care s-a îmbibat în pereţi şi sala de lectură este la moment goală, copii care intră evită să stea mult timp aici.Ploaia a pătruns în toate birourile şi sălile de la etajul doi, muncitorii afirmă că şi spaţiile reparate capital au fost distruse.Oamenii afirmă că nu ştiu ce vor face în continuare şi asta pentru că instituţia nu are buget planificat pentru aceste reparaţii, iar antreprenorul ar trebui să intervină cu lucrări în spaţiile afectate.Dirigintele de şantier responsabil de executatea lucrărilor afirmă că de vină ar fi natura, acesta spune că a încercat să evite inundaţiile, doar că ploaia a fost foarte puternică.Victor Doagă a încercat să explice cum au decurs lucrările şi de ce o parte dintre acestea ar trebui executate din nou.

Totuşi colaboratorii Centrului de Creaţie insistă ca clădirea să fie reparată măcar la nivelul în care a fost, iar toate cheltuielile de reparaţie interioară să fie suportate de antreprenor.Potrivit oficialilor lucrările de reparaţie a acoperişului Centrului de Creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Căuşeni vor costa cca un mliona 400 de mii de lei, până la moment au fost executate lucrări în valoare de 684 de mii.


Antreprenorul speră ca până la finele lunii septembrie lucrările să fie finisate.

studio-l.md


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii