Moldova
În numai jumătate de ani, 17 oameni s-au intoxicat cu substanțe chimice, la Ungheni. Avertizările specialiștilor
De la începutul anului curent, în raionul Ungheni au fost notificate 17 cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice, inclusiv 9 – printre copii și adolescenți, se arată într-o Notă a Centrului Sănătate Publică (CSP) Ungheni.

În majoritatea cazurilor – 10 la număr, intoxicațiile s-au produs de la medicamente. Totodată, au fost înregistrate 3 cazuri de intoxicații cu substanțe chimice lichide și 1 – cu pesticide.
”Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică la copii constituie o problemă serioasă de sănătate publică din cauza gravității manifestării clinice. În plus, aceste intoxicații decurg fulminant și, uneori, pot duce la deces”, a explicat Raisa Popovici, șefa secției protecția sănătății publice de la CSP Ungheni.
”Numărul de cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice la copii sunt direct proporționale cu starea socio-economică și nivelul educațional al familiei”, a precizat dânsa.
Potrivit statisticilor, în perioada 2012-2018, în Republica Moldova au fost notificate peste 2500 de cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică, inclusiv în raionul Ungheni – 275 de cazuri.
E dovedit că majoritatea intoxicațiilor de acest gen apar la copiii cu vărsta de 1-5 ani, perioada în care reflexul „mână-guriță” este foarte bine dezvoltat. Destul de frecvent sunt atestate încercări de suicid cu folosirea medicamentelor și altor substanțe chimice în rândul adolescenților.
Centrul Sănătate Publică
vine cu unele recomandări pentru a evita intoxicațiile respective:
– Nu lăsați copiii nesupravegheați;
– Asiguraţi păstrarea medicamentelor în locuri inaccesibile pentru copii;
– Păstrați momeala (otrava pentru șoareci, șobolani), pesticidele, fertilizanții, ambalate sub diferite forme, detergeții, soluțiile de curățat etc. în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii;
– Amplasați/lăsați momeala pentru șoareci, șobolani sub forme de brichete, granule colorate atractiv în locuri dosite, inaccesibile copiilor;
– Nu încredințați copiilor fiole, pachete sau sticle cu otravă, pesticide, medicamente;
– Respectați regulile de administrare a medicamentelor;
– Nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc, cele din urmă se pot contamina prin atingere;
– Nu păstrați substanțe chimice, inclusiv pesticide, în sticle destinate produselor alimentare. Copilul sau persoana matură le pot consuma fără să-şi dea seama de pericolul iminent care îi pândește;
– Când vorbiți despre medicamente, nu le spuneți copiilor că sunt niște “siropuri” sau “bomboane”;
– Nu folosiți în prezența copiilor medicamente;
– Informați despre potențialul pericol al substanțelor chimice;
– Verificați sistemele de încălzire ale locuințelor (sobe, centrale pe lemne, pe gaz etc.), la semne de funingine, rugină, un blocaj sau eroziuni, înainte de punerea lor în funcțiune;
– Efectuați ventilarea şi aerisirea permanentă a încăperilor.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă