Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Un copil nou-născut a murit la spital. Părinții acuză medicii de neglijență.

Tragedie într-o familie din Capitală. Un nou-născut de doar o lună a murit după ce a ajuns noaptea trecută cu febră la spitalul numărul 1, iar medicii i-au pus diagnosticul, la ochi. Aceștia au spus că îi vor lua analizele abia dimineața, asta chiar dacă temperatura copilului creștea, iar pe corp i-au apărut erupții. Îndurerați, părinții acuză medicii de malpraxis și se pregătesc de înmormântare. După ce a aflat de acest caz, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a dispus pornirea unei anchete pentru a stabilit toate circumstanțele cazului.

Publicat

Artiom s-a născut un copil perfect sănătos, povestește mama sa. Acum două zile însă, seara la o plimbare, aceasta a observat că copilul a făcut febră, astfel că femeia a chemat ambulanța. Medicii i-au administrat paracetamol și l-au transportat la spitalul numărul 1. Mama acestuia povestește că prima problemă cu care s-a ciocnit a fost birocrația. Minutele prețioase zburau în timp ce medicii completau zeci de acte.

„Au adresat întrebări de genul: ce educație are mama, unde lucrează tatăl, nefiind clar ce însemnătate avea asta atunci. Niciun medic, nimeni nu s-a apropiat să vadă copilul. A durat aproximativ 40 de minute. Ne-au răspuns că așa sunt regulile”, spune Reghina Scripeț, mama copilului.

La ora zece seara copilul a fost internat în secția pentru nou-născuți. Medicii, fără orice investigații medicale, au hotărât că acesta avea faringită și i-au spus mamei să-l aducă dimineața la analize. La doar câteva ore, temperatura acestuia a crescut, au apărut erupții pe piele, iar băiatul a început să răsufle din greu și să plângă.


„A venit medicul și stătea și se uita la el vreo zece minute. A scos telefonul și a început să-l fotografieze și să trimită fotografiile pe Viber altui medic. Nu au făcut absolut nimic pentru a-i introduce un medicament măcar”, se plânge femeia.

Totuși, la 5 dimineața, copilul a fost transferat în secția de reanimare și intubat.

„Asistentele medicale au început să fugă dintr-un cabinet în altul și să aducă aparate acolo unde stătea el. Mă țineam în mâini, dar când am auzit…Îl reanimau. Am început să plâng, să strig.  Și masaj la inimă i-au făcut, dar era mort deja. De ce au început să o facă doar după ce a murit…


Femeia crede că copilul său a putut fi salvat dacă infecția era depistată la timp, fapt care i-ar fi fost confirmat și de medicii de la spital. Părinții povestesc că cel mai dificil le-a fost să spună vestea proastă ficii sale de doar patru ani.

„I-am explicat totul foarte tacticos, că a plecat în ceruri și a devenit un înger. El a fost foarte frumos. El întotdeauna o va supraveghea și va avea grijă de ea”.

Potrivit medicilor de la spital, copilul a avut o infecție de meningococ, care, într-adevăr nu a fost depistată din prima.


„Copilul era destul de stabil. Evoluția patologiei date este destul de șireată. Ea parcă debutează cu simptome minimale de viroză. 02:08-02:15 Copilul nu corepundea pentru a fi colectate careva analize de urgență”, susține Dorina Rotaru, șefă-interimară a Serviciului Neonatal Pediatric.

Deși medicii recunosc că băiatului nu i-au fost făcute analize medicale, ministra sănătății spune că a primit astăzi un raport în care este scris contrariul.


„Uitați-vă, la fiecare jumătate de oră sunt aici rezultatele analizelor, care diferă, deci este o analiză nouă. Eu număr aici în raport, ele sunt toate încleiate în fișă”, ne spune ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ministerul Sănătății s-a autosesizat pe marginea cazului și a pornit o anchetă pentru a stabili circumstanțele. Potrivit directorului spitaluluiu nr. 1, și instituția urmează să se convoace în ședință după ce va avea rezultatele tuturor investigațiilor medicale. Părinții copilului decedat au depus o plângere la poliție

Moldova

Șofer prins beat, cu mită la pachet: Un bărbat, condamnat la un an și 3 luni de pușcărie și 200 mii lei amendă.

Un bărbat de 35 de ani din Fălești a fost condamnat la un an și 3 luni de închisoare, după ce a fost prins conducând în stare de ebrietate și a încercat să-i mituiască pe polițiști. Totodată, instanța i-a aplicat și o amendă usturătoare – 200 de mii de lei – și i-a anulat dreptul de a conduce.

Publicat

Totul s-a întâmplat în noaptea de 19 martie 2025, când bărbatul se afla la volanul unui microbuz, pe o stradă din orașul Fălești. Oprit de polițiști și testat cu aparatul „Drager”, acesta s-a dovedit a fi în stare de ebrietate avansată. În speranța că va scăpa de dosar penal, individul a scos din buzunar 10.000 de lei și i-a oferit agenților, încercând să-i mituiască. Oamenii legii au refuzat banii și au raportat fapta.
Procurorii din Fălești l-au trimis în judecată pentru conducere în stare de ebrietate și corupere activă. În fața instanței, inculpatul și-a recunoscut vina, iar cauza a fost examinată în procedură simplificată.
Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Bălți, sediul Fălești, însă nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Nord.


Citește mai departe

Moldova

Mașini fictive, bani reali: Opt persoane, condamnate pentru o escrocherie de milioane, organizată din penitenciar.

O rețea de escroci, coordonată din Penitenciarul Bălți, a fost destructurată după ce a reușit să păcălească cel puțin 25 de persoane, provocând un prejudiciu de peste 4,4 milioane de lei. Opt membri ai grupării au fost condamnați de Judecătoria Chișinău la pedepse cuprinse între trei ani cu suspendare și 12 ani de detenție.

Publicat

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, trei deținuți, care au orchestrat schema din spatele gratiilor, vor executa câte 12 ani suplimentari peste pedepsele pe care le aveau deja. Un complice aflat în libertate, originar din Bălți, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Alte trei persoane – un bărbat și două femei din același municipiu – au primit pedepse de la 6 la 8 ani.
Printre condamnați se numără și o femeie din Ialoveni, fără antecedente penale, care a avut un rol minor în rețea, fiind responsabilă de transferul banilor încasați drept „arvună” pentru mașini fictive. Ea a fost pedepsită cu 3 ani de închisoare, cu suspendare.
Alte trei persoane, inclusiv doi soți, au fost condamnate în lipsă, fiind în continuare date în urmărire. Totodată, încă trei complici care și-au recunoscut vina vor fi judecați într-un dosar separat.
Escrocheria a fost pusă în aplicare între 2020 și 2021, de către deținuți condamnați anterior pentru infracțiuni grave, precum omor și răpire, în complicitate cu persoane din afara închisorii. Infractorii publicau online anunțuri false de vânzare a unor automobile „aduse din Germania”, iar pentru a convinge victimele, solicitau avansuri între 1.500 și 3.000 de euro, plus „taxe de vămuire” de până la 120.000 de lei. Pentru a da credibilitate escrocheriei, prezentau contracte și recipise aparent autentificate notarial.
Banii furați erau folosiți pentru a introduce ilegal în penitenciar telefoane mobile, cartele SIM, alcool și alte bunuri. Pentru a nu fi depistați, membrii rețelei apelau la intermediari – inclusiv persoane aflate în căutarea unui loc de muncă – care transportau sumele prin microbuze.
Ancheta a scos la iveală și un act de intimidare violentă: un martor-cheie a fost agresat fizic de trei indivizi din Ungheni, la cererea unui inculpat deja condamnat, pentru a-l forța să-și retragă declarațiile. Victima a suferit o fractură la mână și a leșinat de două ori în urma bătăii. Cei trei agresori au fost ulterior condamnați de Judecătoria Ungheni la pedepse de până la 1 an și 6 luni de închisoare sau amendă.
Dosarul penal conține peste 60 de volume și a fost deschis în urma a 60 de percheziții desfășurate în noiembrie 2021. Acesta a ajuns pe masa instanței în mai 2022. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Asigura piața drogurilor din Căușeni: Un bărbat de 40 de ani, reținut de polițiști cu narcotice asupra sa.

Un bărbat de 40 de ani a fost reținut de polițiștii din Căușeni, fiind bănuit că punea în circulație droguri în proporții mari. Individul acționa împreună cu alți complici, care, deocamdată, nu au fost identificați. În momentul reținerii, suspectul ar fi recunoscut că are asupra sa droguri sintetice, cunoscute sub denumirea de „sare”.

Publicat

Potrivit anchetatorilor, bărbatul făcea parte dintr-o rețea care urmărea să obțină profituri considerabile din vânzarea substanțelor narcotice. Pentru documentarea activității sale infracționale, polițiștii au desfășurat patru percheziții la adresele frecventate de suspect. În urma descinderilor, au fost ridicate droguri deja porționate pentru distribuție, aparate artizanale pentru consum, seringi folosite și un cântar de mare precizie.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 72 de ore. Între timp, oamenii legii încearcă să stabilească întreaga cantitate de droguri distribuită și să identifice ceilalți membri ai rețelei.

Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă între 3 și 7 ani de închisoare.



Citește mai departe

topul săptămânii