Rețele de socializare

Moldova

Droguri, vândute în Moldova pe Telegram, Facebook și Odnoklassniki

Piața online de droguri din Moldova este o afacere înfloritoare, cu un profit și un pericol real pentru tinerii din țară.

Publicat

Reporterii de la Ziarul de Gardă au realizat un reportaj despre cum circulă drogurile în Moldova, dar și ce fac autoritățile.

Eugen (pseudonim) este un tânăr din Bălți care recent a urmat un curs de reabilitare din cauza dependenței de droguri. Tânărul avea 11 ani când a consumat pentru prima dată droguri ușoare. El spune că, de mai mult timp, era tentat să încerce gustul și efectele drogurilor.

Acum doi ani, Eugen a aflat despre aplicația de mesagerie Telegram, care oferea posibilitatea de a lua legătura cu administratorii magazinelor online de vânzare a drogurilor.


Astfel, pentru el, procesul de cumpărare a drogurilor a devenit rapid, comod, fiind evitate discuțiile telefonice sau întâlnirile cu vânzătorii de droguri.

 

Oferta de prețuri și droguri în cadrul unui magazin online de droguri


Pe parcursul anilor, serviciul de mesagerie Telegram s-a confruntat cu cenzură sau interdicții în unele țări, în legătură cu acuzațiile potrivit cărora aplicațiile erau utilizate pentru facilitarea unor activități ilegale. În prezent, Telegram este blocat sau parțial blocat în Rusia, China, Iran și Afganistan.

În cadrul aplicației Telegram, sunt chat-uri sau grupuri cu acces limitat din care fac parte vânzătorii și consumatorii de droguri.

În cadrul acestor rețele sunt afișate prețurile și tipurile de droguri comercializate. Persoana indică localitatea sa, drogul și cantitatea solicitată, după care transferă o sumă de bani pe contul administratorului, pe un cont bancar sau pe contul unui portofel electronic.


Transferurile de bani au loc prin intermediul terminalelor de plată sau a bancomatelor. În calitate de confirmare a plății servește poza de pe ecranul terminalului sau a bonului de plată. După transfer, persoana recepționează o adresă juridică, cu o fotografie anexată – locul numit „ascunziș”, de unde va ridica drogul solicitat. Unii administratori de magazine online trimit coordonatele cu o geolocație exactă, cu o imagine atașată, pentru a preciza adresa amplasării drogului.

În opinia sa, persoanele care ajung să consume droguri, o fac din diverse motive. Fie că au probleme în familie, la școală sau în viața personală. Deseori, astfel de oameni ajung să se considere „deșeuri ale societății – pentru că societatea îi ignoră, îi respinge”, opinează acesta.


Ion Țurcanu, șeful Direcției Antidrog din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI), spune că, inițial, drogurile se vindeau prin intermediul rețelelor de socializare Odnoklassniki, Instagram sau Facebook, pe o anumită pagină fake (din engleză – falsă) cu o adresă IP ascunsă. Acolo era plasată „oferta”, lista și prețurile. Mesajele se transmiteau persoanelor în cadrul rețelei de socializare, în mod aleatoriu. Mai devreme sau mai târziu, informația ajungea la cei interesați, ulterior, fiind distribuită și altor consumatori de droguri.

Potrivit șefului Direcției Antidrog, într-un timp, în R. Moldova, funcționau patru platforme web, deschise și funcționale. A fost nevoie de timp ca aceste pagini să poată fi identificate și blocate. A fost dificil și din cauza birocrației. În prezent, lucrurile s-au simplificat, blocarea sau eliminarea unei pagini web cu o activitate ilegală are loc în 24 de ore, acest fapt datorându-se modificărilor din legislația R. Moldova.

Citește întregul articol pe zdg.md.

Moldova

/VIDEO/ Două cazuri de escrocherie, deconspirate de polițiștii din Ungheni. Cinci suspecți – reținuți.

Cinci dintr-o „lovitură”. Polițiștii din Ungheni au reținut într-o singură zi cinci bărbați cu vârstele cuprinse între 24 și 53 de ani, care ar fost implicați în două cazuri de escrocherie prin cunoscuta metodă cu „ruda implicată în accident”.

Publicat

În primul caz, în capcana escrocilor a căzut o femeie de 74 de ani, originară din orașul Ungheni. Bănuiții au acționat după metoda clasică. Aceștia au apelat telefonic victima și, sub pretextul că fiul acesteia a fost implicat într-un accident rutier, ar fi solicitat transmiterea mijloacelor financiare în sumă de circa 500 000 de lei.
Ulterior, doi tineri s-au deplasat la domiciliul femeii, de unde au ridicat suma de 491 mii de lei.
După ce victima și-a dat seama că a fost înșelată, a sesizat imediat Inspectoratul de poliție Ungheni.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală, iar ulterior cei doi suspecți au fost identificați și reținuți. Aceștia s-au dovedit a fi doi tineri de 29 și 30 de ani, originari din orașul Ungheni.
În timpul investigațiilor, oamenii legii au descins cu percheziții la două adrese din capitală.
Acolo oamenii legii au depistat alți doi suspecți cu vârstele de 24 și 29 ani, cetățeni străini, care au fost și ei reținuți.
În cel de-al doilea caz, o femeie de 72 de ani, originară din raionul Ungheni, a fost victima escrocilor.
Aceasta a transmis suma de 3000 euro și 95.000 lei unui bărbat necunoscut, fiind înșelată după același scenariu, de această dată, sub pretextul că fiica victimei ar fi fost implicată într-un accident rutier soldat cu victime.
Polițiștii au identificat în scurt timp suspectul, un bărbat de 53 de ani, originar din orașul Ungheni, care a fost și reținut în cadrul unei cauze penale.
Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în schemă.
Poliția reamintește oamenilor să nu transmită bani persoanelor necunoscute. Iar în cazul în care v-ați pomenit într-o situație similară și aveți anumite dubii, închideți imediat apelul și solicitați de urgență intervenția Poliției la 112.


Citește mai departe

Moldova

Va ajunge în fața magistraților. Bărbatul care a cauzat un accident mortal la Bălți, va fi trimis în judecată.

Bărbatul care, în noaptea de 6 ianuarie ar fi urcat la volan în stare de ebrietate și ar fi cauzat un accident în urma căruia a decedat o copilă de doar 8 ani la Bălți, ajunge în fața magistraților.

Publicat

Procurorii au finalizat investigațiile, iar recent au transmis dosarul în judecată, bănuitul rămânând în arest preventiv până în data de 6 aprilie. Amintim că, în noaptea de 6 ianuarie, în jurul orei 00:30, oameni legii au fost sesizați despre faptul că la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Alexandr Pușkin din orașul Bălți s-a produs un accident rutier cu implicarea a trei automobile soldat cu victime. La fața locului imediat s-au deplasat forțele de ordine fiind solicitată și intervenția medicilor de pe ambulanță. Ajunși la locul coliziunii, oamenii legii au stabilit preliminar că șoferul unui automobil, un bărbat de 38 de ani, deplasându-se cu viteză excesivă, ar fi ignorat culoarea roșie a semaforului și a lovit lateral un taxi, care se deplasa regulamentar. În urma impactului, mașina condusă de bărbat a fost proiectată într-un alt automobil. Impactul a fost atât de puternic încât o copilă de doar 8 ani, pasageră în taxi a decedat pe loc. Mama fetiței, în vârstă de 44 de ani, dar și șoferul taxiului, un bărbat în vârst de 45 de ani au suferit diverse traumatisme și au fost transportați la spital. Șoferul care s-ar face vinovat de producerea accindetului rutier a fost supus pe loc testării alcoolscopice cu aparatul Drager care a arătat o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.


Citește mai departe

Moldova

Weekendul accidentelor, în țară. Un bărbat a murit, iar alte câteva persoane au ajuns pe patul de spital.

Weekendul accidentelor în țară. Cel puțin un bărbat și-a pierdut viața, iar alte câteva persoane au fost rănite și transportate la spital în urma mai multor coliziuni groaznice.

Publicat

Lanțul accidentelor a început în seara de 14 martie în apropiere de satul Baccealia din raionul Căușeni. Acolo, un șofer de 34 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a răsturnat cu mașina într-un șanț de la marginea drumului. Bărbatul ar fi ieșit la o depășire periculoasă fără a se asigura, iar în rezultat a tamponat în plin o mașină care circula regulamentar, a derapat de pe carosabil, a intrat într-un copac, după care s-a inversat în șanț.
Impactul a fost atât de puternic încât mașina s-a transformat într-un morman de fiare, iar șoferul a suferit multiple traumatisme și a fost transportat în stare gravă la Spitalul raional Căușeni.

În data de 15 martie un alt accident tragic s-a produs în orașul Sîngera. De această dată, un șofer de 30 de ani a murit, după ce a intrat cu viteză într-un copac. Potrivit poliției, bărbatul nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, ar fi pierdut controlul asupra mașinii și, în consecință, a derapat de pe drum și s-a tamponat într-un copac. Din cauza traumatismelor primite, șoferul a decedat pe loc. Polițiștii investighează circumstanțele producerii accidentului rutier.


Un alt accident grav s-a produs și în data de 16 martie, pe traseul Chișinău-Hîncești. Trei persoane au fost transportate de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Este vorba despre ambii șoferi, doi bărbați de 39 și 51 de ani, dar și o femeie în vârstă de 74 de ani. Potrivit datelor preliminare, impactul s-a produs după ce automobilul condus de șoferul de 51 de ani a ieșit pe constrasens într-o curbă în timpul unei depășiri periculoase.
Polițiștii sosiți la fața locului i-au testat alcoolscopic pe șoferi, iar rezultatele au demonstrat că aceștia nu se aflau în stare de ebrietate.


Viteza și neatenția la volan au provocat un accident periculos și în raionul Criuleni, la intersecția dintre satele Hrușova și Zăicana. De această dată trei mașini au fost făcute zob. În pofida impactului puternic nicio persoană nu a avut de suferit. Oamenii legii investighează cazul.


Citește mai departe

topul săptămânii