Rețele de socializare

Moldova

100 de lei despăgubiri pentru condiții inumane în detenție. Cum a decis instanța în cazul unui bărbat

O persoana a dat în Judecată Inspectoratul de Poliție Orhei solicitând prejudiciu moral de 33.000 de euro pentru ”umilința crudă a demnității umane, încălcarea integrității psihice a persoanei și vătămarea intenționată a sănătății”.

Publicat

Conform deciziei instanței de judecată, reclamantul a indicat că în septembrie 2016 a fost plasat într-o celulă a Izolatorului de Detenție Preventivă a IP Orhei. Acesta spune că ”vasul de veceu era astupat și murdar, fără scurgere, apa lipsea, acesta fiind plasat la distanța de un metru de la masa unde primea hrana și de la locul unde dormea”.

De asemenea, reclamantul a menționat că ”ferestrele cu dimensiunile de 50×40 cm erau închise cu gratii – jaluzele de fier și o plasă dublă cu mărimea celulelor plasei de 0,5 cm, astfel că, în celulă este ca în subsol, lipsind lumina zilei. Din cauza jaluzelelor, gratiilor și plasei, în încăpere nu pătrunde niciun curent de aer proaspăt”. Totodată, ”pereții celulei erau murdari, acoperiți cu mucegai și umezi”.

Alte încălcări invocate se refereau la faptul că saltelele și păturile erau murdare și umede, îmbibate cu miros neplăcut, iar prin cameră alergau gândaci și alte insecte. Astfel, a invocat încălcarea gravă a regimului sanitar-epidemiologic.


Prin urmare, reclamantul a considerat că i-au fost încălcate drepturile garantate prin CEDO, Constituția Republicii Moldova, Codul de Executare și Legea privire la protecția sănătății. Suplimentar, acesta a atenționat că atunci când statul lipsește persoana de libertate, își asumă răspundere deplină de viața și sănătatea acesteia.

De asemenea, reclamantul a cerut ca prin analogie cu hotărârile CtEDO: Haritonov vs. Republica Moldova; Modîrca vs. Republica Moldova; Guliaev vs. Rusia, în privința lui să fie stabilită noțiunea de ”închisoare de lungă durată” în diferite instituții cu întreținerea în condiții similare timp de 20 de ani, cu încălcarea art. 3 al CEDO. În momentul depunerii cererii de chemare în judecată, acesta era reținut în Penitenciarul din Rezina.

Examinând dosarul, Judecătoria Orhei a spus că argumentul reclamantului despre încălcarea regimului sanitar-epidemiologic este întemeiat, iar în complex deținerea în asemenea condiții reprezintă o încălcare gravă a demnității umane, însoțită de încălcarea integrității psihice a persoanei ce poate duce la vătămarea sănătății acesteia. Aceste circumstanțe au fost stabilite și de către Avocatul Poporului.


Astfel, instanța de judecată a considerat întemeiate argumentele reclamantului că i-au fost încălcate drepturile garantate prin art. 3 CEDO, art. 24 din Constituția Republicii Moldova, art. art. 3, 167 din Codul de Executare, art. 3 din Legea cu privire la protecția sănătății.

Totuși, magistratul au spus că reclamantul nu a prezentat probe în susținerea cerinților sale pentru compensarea prejudiciului moral care i-a fost cauzat. În opinia instanței ”argumentele la acest capitol fiind unele evident declarative, indiferent de faptul că în celulă într-adevăr erau condiții de detenție deplorabile”.

Reclamantul s-a aflat în izolator timp de 1,5 ore, prin urmare și suma adjudecată acestuia trebuie să fie una proporțională, a menționat judecătorul. Instanța de judecată a admis parțial cererea de chemare în judecată și a stabilit încasare prejudiciului moral în sumă de 100 de lei.


În partea ce vizează solicitarea privind aplicarea prin analogi cu alte decizii CtEDO și a noțiunii de ”închisoare de lungă durată”, instanța a decis că reclamantul nu a prezentat probe privind temeinicitatea acesteia. Mai mult ca atât, judecătorul reține că legislația penală națională nu prevede o asemenea noțiune.

Hotărârea primei instanțe a fost menținută, recent, și de către Curtea de Apel Chișinău. Magistrații au stabilit că 100 de lei reprezintă o sumă rezonabilă de evaluare pertinentă a daunelor compensatoare. Suma de adjudecare a compensației pentru prejudiciul moral cauzat este echitabilă în raport cu suferințele cauzate prin detenția în condiții inumane, se menționează în decizia instanței.


Decizia este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

bizlaw.md

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

Moldova

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru șoferul în mașina căruia a urcat tânăra însărcinată din Orhei: Ana, de negăsit de o săptămână

Procuratura raionului Orhei va înainta astăzi, 18 aprilie, un demers de aplicare a măsurii de arest preventiv pe un termen de 30 de zile în privința șoferului Fordului, mașina în care a urcat Ana-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a dispărut fără urmă.

Publicat

Despre aceasta a declarat pentru UNIMEDIA, Violina Moraru, consultanta Procurorului responsabil de comunicare cu mass-media.

„Urmărirea penală este în desfășurare, fiind examinate toate circumstanțele”, a mai adăugat Violina Moraru.

Șoferul automobilului în care a urcat tânăra dată dispărută la Orhei, ar fi declarat polițiștilor că fata ar fi coborât la marginea drumului imediat după ce și-a dat seama că a urcat într-o mașină străină, iar el și-a continuat drumul.


Ieri, oamenii legii au anunțat că, șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută din Orhei a fost reținut. Potrivit poliției, fata este de negăsit în continuare, iar bărbatul nu colaborează cu ancheta.

Ion Mocanu, iubitul Anei, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută de cinci zile, după ce a urcat într-o mașină la o stație de așteptare din oraș, a făcut primele declarații pentru Canal 5 despre ce a discutat cu fata, înainte ca aceasta să dispară. Mai mult, tânărul a arătat ultimul mesaj al Anei în care aceasta spune că a urcat într-o mașină, după ce Ion ia scris că vine un amic de al său să o ia și să o ducă la cămin.

Momentul în care Ana-Maria Guja urcă într-un automobil a fost surprins de camerele de supraveghere.


Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă din Orhei, este însărcinată în a 6-a lună. Despre aceasta a declarat o rudă a acesteia într-un mesaj pe rețele. Fata este de negăsit, după ce în seara zilei de 12 aprilie, aceasta ar fi urcat într-un automobil de ocazie și ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Tânără de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.


Citește mai departe

topul săptămânii