Rețele de socializare

Moldova

De sărbători, polițiștii de frontieră sunt la datorie, pentru ca cetățenii de peste hotare să ajungă mai repede la cei dragi

Având în vedere că zilele următoare mulți din conaționali vor reveni acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă, dar și mulți vor pleca în afara țări în vacanțele planificate, se vor estima creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport.

Publicat

În aceste condiții, la nivelul Poliției de Frontieră a fost adoptat un șir de măsuri care au menirea fluidizării traficului transfrontalier, prin simplificarea la maxim a procedurilor de control al trecerii frontierei, dar și de menținere a unui mecanism de supraveghere eficientă a frontierei.

Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. În punctele de trecere Leușeni, Sculeni, Cahul, Criva și Palanca, care va fi redeschis din data de 21 decembrie curent, vor fi delegați cu scop de gestionare corectă a activităților și acordare de ajutor practic, managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcțiilor regionale.

Pentru al doilea an consecutiv, va fi o prioritate confortul și operativitatea la trecerea frontierei de stat pentru familiile cu copii minori. Astfel că în punctele de trecere cu infrastructura dezvoltată, care de altfel și sunt cele mai solicitate, vor fi amplasate panouri care vor informa pe cei care au în mașini copii despre direcția de deplasare și din start poziționarea pe artera de control dedicată trecerii copiilor. În unele puncte de trecere este vorba despre pista Corpului Diplomatic sau în altele fiind o bandă de control suplimentară, amenajată special.


La fel, există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina.

”Asigurăm participanții la traficul transfrontalier că toate activitățile de competența Poliției de Frontieră vor fi bine organizate, astfel ca să garantăm un trafic civilizat și să nu predispună timpi mari de așteptare, ne vom mobiliza la maxim și vom trasa acțiuni concrete privind modul de cooperare cu celelalte entități cu atribuții la frontieră sau din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu competențe în asigurarea ordinii publice.” a precizat șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, astăzi în cadrul unei conferințe de prese, organizate în Aeroportul Internațional Chișinău.

Din punct de vedere al recomandărilor pentru călători, în contextul fluidizării traficului transfrontalier, îndemnăm să se verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care se intenționează tranzitarea hotarelor țării. Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori, asigurați-vă că ați perfectat documentele acestora. În cazul unei călătorii cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.


În scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele. În prezent sunt funcționale cu România 7 puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.

În situațiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, călătorii pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), cât și în cazul în care sunt nemulțumiți de modul cum a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, puteți contacta LINIA FIERBINTE, 022 259 675, unde toate aspectele semnalate vor fi preluate și se va acționa în conformitate cu legislația.

Revenind la experiența anilor trecuți, în perioada sărbătorilor de iarnă se așteptă ca frontiera să fie tranzitată de peste un milion și jumătate de ori, dacă ne referim la trecerile de persoane, și până la 400 mii traversări mijloace de transport.


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii