Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Avansuri sexuale la o catedră de la USMF? Mai mulți angajați își acuză șeful de hărțuire și abuz

Un profesor de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), care este și șef de catedră, este acuzat de hărțuire sexuală. O asemenea plângere a fost expediată redacției AGORA și EA.md de către un asistent universitar. Acuzațiile au fost reiterate, ulterior, de o altă colegă de la aceeași catedră. Profesorul neagă însă acuzațiile și spune că această campanie de denigrare ar fi fost pusă la cale de un prieten, care ar vrea să-i ia locul.

Publicat

Aliona Nastas este în prezent asistent universitar la catedra de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Spune că, încă din anii studenției, adică de prin 2008, ar fi fost „curtată” de profesorul său Viorel Prisacari, care este și șeful catedrei.

„Îmi făcea complimente chiar la felul cum arăt, sânii cum sunt. De fiecare dată când lucram cu dumnealui la măsuța pe care o are în cabinet, îmi propunea să mă așez la măsuța aceea și lângă mine, tot îmi atingea picioarele. Eu tot mă feream, dar el spunea „stai, puișor, nu te deranja, ce te rușinezi”, mărturisește aceasta.

Spune că avansurile au continuat până în 2010, atunci când a rămas însărcinată. La patru luni după naștere, Aliona Nastas a revenit totuși la catedră. Susține însă că avansurile sexuale ar fi fost înlocuite cu ignoranță și strigăte. Povestește că, în 2016, ar fi fost agresată fizic de către Viorel Prisacari. După ce acesta a refuzat să-i publice mai multe articole și să-i accepte teza de doctor, Aliona Nastas s-a plâns rectorului, care i-ar fi spus că va remedia situația. Așa cum nimic nu s-a schimbat, în luna iunie a acestui an, Nastas a mers, din nou, la profesor pentru a insista ca teza să-i fie primită. În schimb, ar fi fost agresată fizic.


„Mi-a luat mâna strâns și a pus-o pe penisul lui și îmi spune: „Vezi ce-mi faci tu mie, puișor?”

În urma acestui incident, Aliona Nastas a mers la rector, iar, ulterior, a chemat și poliția. Între timp, o plângere similară la poliție a scris și o altă colegă, Lidia, care se află acum în concediu de îngrijire a copilului. „Eram însărcinată, iar dumnealui odată mi-a pus mâna pe sâni și îmi spune „vai, ce pernuțe moi”. Ca de obicei, mă feream într-o parte”, spune aceasta.

Atitudinea „prietenoasă” ar fi început încă din anii de studenție. Lidia își amintește un incident care a avut loc în 2016, chiar în biroul profesorului.


„Voia să mă sărute pe buze, eu m-am întors. Mi-a luat mâna strâns și a pus-o pe penisul lui și îmi spune: „Tu vezi ce-mi faci tu mie, puișor? Tu vezi ce se întâmplă cu mine?” Cum am putut, m-am rupt din brațele lui și am zis că trebuie să plec. Dumnealui îmi spune: „Eh, ce te-aș pune pe masa ceea și te-aș face plăcințică”, mărturișeste Lidia.

„Astea sunt deja vorbe goale absolut. O clasific ca clevetire deja”

Viorel Prisacari a respins toate acuzațiile, menționând că în spatele acestor acțiuni ar sta o altă persoană și că Lidia ar fi dat declarații false, fiind influențată de Aliona Nastas.


„Eu am înțeles că ea e pusă la cale, cineva a sfătuit-o bine. Ele au stat acolo masă în masă. Pe urmă ele au devenit cumetre”, spune profesorul, negând că ar fi încercat să o sărute vreodată pe Lidia.

„Doamne ferește, n-am atins pe nimeni. Ce înseamnă cuvântul atins? Eu toată vremea am glumit, toată vremea le fac complimente, le spun dacă s-au îmbrăcat frumos, că îmi place. Astea sunt deja vorbe goale absolut. O clasific ca clevetire deja”, mai declară Viorel Prisacari.


Ce au spus ceilalți colegi de la catedră, rectorul universității, dar și poliția, vedeți în materialul video de mai sus.

agora.md

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii