Moldova
Omorul de la Hâncești / Ce căuta adjunctul Poliției Criminale la 1:00 noaptea pe teritoriul piscinei
Procurorii au stabilit că șeful adjunct al poliției criminale din Hâncești se afla pe loc atunci când, pe 21 iulie la ora 1 noaptea, a împușcat mortal un tânăr de 20 de ani. Întrebat de către acuzatori ce căuta după miezul nopții pe teritoriul centrului de agrement având o armă de serviciu la el, Ion Cojocaru a invocat că venise acolo să lucreze asupra unor informații operative pe care le obținuse preventiv. Coincidența ar fi făcut așa încât, exact în acea seară trei tineri să pătrundă ilegal pe teritoriul piscinei unde polițistul se afla „la muncă”, iar el să intervină punându-i la punct cu arma din dotare.

Șeful Procuraturii Municipale, Ștefan Șaptefraț, a declarat pentru Deschide.MD că în cadrul cauzei penale au fost audiați 14 martori, spusele cărora reconfirmă tabloul vinovăției celor doi reținuți.
„Noi evident că respectăm prezumția de nevinovăție și contabilizăm cele invocate de polițist, dar dincolo de toate avem declarațiile martorilor și restul probelor acumulate care ne reconfirmă tabloul vinovăției sale și a celei de-a doua persoane reținute”, a declarat sursa citată.21
Șeful adjunct al Poliției Criminale din Hâncești, Ion Cojocaru, împreună cu proprietarul centrului de agrement Amir Rabi, sunt cercetați penal conform art. 145, aliniat 2 din Codul Penal – omor intenționat, iar acțiunile polițistului mai sunt cercetate și sub aspectul depășirii atribuțiilor de serviciu.
Ștefan Șaptefraț prognozează că urmărirea penală va fi finalizată peste aproxaimativ o lună.
„Au fost cerute 12 expertize, dintre care mai așteptăm rezultatele la încă trei: balististică, fiziochimică și informațională”, a conchis Șaptefraț.
Dacă vor găsiți vinovați, cele două persoane reținute riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.
Vom aminti că un tânăr a murit împușcat în noaptea de 21 iulie de șeful adjunct al poliției criminale din Hâncești, potrivit unui anunț făcut a doua zi dimineață de adjunctul Procurorului general, Igor Popa, împreună cu șeful IGP, Alexandru Pânzari. Reporterii Deschide.MD au scris la scurt timp că victima este Dan Osipciuc – fiul fostului șef SIS pe regiunea Hâncești. Băiatul, în vârsta de 20 de ani, se afla în compania altor doi tineri – Laurențiu Zagorodnîi, fiul deputatului PD Anatolie Zagorodnîi și Corneliu Donică Mâtcu – fiul adoptiv al actualului șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Hâncești. Toți trei tineri sunt născuți în 1998.
Cei trei tineri au păstruns ilegal pe teritoriul centrului de agrement din orașul Hâncești. Mai exact, este vorba despre un bazin în care cei trei prieteni au vrut să se scalde. Proprietarul centrului a venit însoțit de șeful adjunct al poliției criminale din Hâncești, iar cel din urmă a tras câteva focuri de armă în aer dar și în direcția unuia dintre băieți, care, la scurt timp, a murit la spital.
Anterior, șeful Procuraturii Hâncești a declarat pentru Deschide.MD că pe numele tinerilor nu a fost pornită nicio cauză penală pentru pătrunderea ilegală pe teritoriul spațiului de agrement, deoarece nu există nicio plângere înregistrată în acest sens.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă