Moldova
Om Emerit din Moldova, autorul schemei de estorcare a banilor de la pacienți
Dosarul medicilor corupți: Cel care a pus la acel schema infracțională de estorcare a banilor de la pacienți este ”Om Emerit”, titlu primit pentru ”contribuţie la implementarea metodelor avansate de diagnostic şi tratament şi activitate metodico-ştiinţifică intensă”.

Șeful Secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM), Silviu Condrea, reținut astăzi de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, poartă de patru ani titlul onorific de ”Om Emerit”. Acest titlu i-a fost oferit de președintele Nicolae Timofti, în anul 2014.
Condrea este cercetat pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă. Acesta este acuzat că a pus la cale o schemă infracțională de estorcare a banilor de la pacienții asigurați.
În anul 2014, șeful Secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul CRDM a primit de la președintele de atunci, Nicolae Timofti, titlul onorific de ”Om Emerit” ”pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătăţii, contribuţie la implementarea metodelor avansate de diagnostic şi tratament şi activitate metodico-ştiinţifică intensă”.
În dimineața zilei de astăzi, acest titlu nu l-a ajutat pe Condrea atunci când ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins în biroul său. Oamenii legii au găsit în biroul de serviciu al şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul CRDM, dar şi în caseta de valori, deţinută în una din băncile comerciale din capitală, 80 de mii de euro, 50 de mii de dolari şi 100 de mii de lei.
Pe lângă sumele ridicate din birou şi din caseta de valori, au fost găsiţi mai mulţi bani la domiciliul acestuia. De la faţa locului, au fost ridicaţi: 37 de mii de dolari, 18 200 de euro şi 114 mii de lei. Provenienţa banilor urmează a fi clarificată.
În total, ofițerii CNA au reținut șapte angajaţi din sistemul medical în urma operaţiunii de documentare a faptelor de corupţie comise de către un grup de medici, asistenţi şi reprezentanţi ai unor clinici private. Potrivit materialelor cauzei, şeful Secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor. În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare.
Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi” ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.
În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, Institutului de Ftiziopulmunologie, Dispensarului Cardiologic şi unor clinici private.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă