Moldova
Atenție, șoferi! Ce trebuie să faceți în cazul în care ați primit o scrisoare în privința unei încălcări rutiere
Majoritatea șoferilor au primit o dată, cel puțin, o scrisoare acasă din partea Inspectoratului Național de Patrulare, în privința încălcărilor Regulamentului circulației rutiere. Însă, ce trebuie să facem când avem o asemenea înștiințare din partea poliției fie că a fost trimisă cu aviz de recomandare, fie printr-o scrisoare simplă? Ce riscăm în cazul în care ignorăm scrisorile de la poliție?

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Național de Patrulare, scrisorile la domiciliul șoferilor se trimit în cazul în care au fost surprinși încălcând Regulamentul circulației rutiere de către camerele video, de către automobilele capcană ale poliției și în baza sesizărilor altor cetățeni etc.
Astfel, în cazul în care un șofer primește o asemenea scrisoare acasă, acesta este obligat să se prezinte la Centrul Unic de Monitorizare a Traficului, atunci când încălcarea a fost surprinsă de camerele video sau la oricare subdiviziune a poliției din raza domiciliului său. Prezentându-se la poliție, șoferului i se întocmește un proces-verbal cu privire la contravenție. Dacă este vorba de o încălcare surprinsă de camerele video se face proces-verbal electronic, iar dacă contravenția a fost documentată în baza materialelor (mașini capcană, sesizări etc.), se întocmește un proces-verbal în scris.
La fel, reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare au precizat că scrisorile în privința contravențiilor se expediază în adresa proprietarului autovehiculului. Totuși, sunt cazuri când la volan, în momentul comiterii contravenției, nu s-a aflat proprietarul, ci o altă persoană căreia i-a fost încredințat autovehicului. În acest caz, proprietarul trebuie să se prezinte la poliție și să ofere datele persoanei care a condus autovehiculul. În această situație se întocmește o nouă înștiințare care este trimisă în adresa persoanei care se afla la volan în momentul comiterii încălcării.
Important este faptul că, în cazul în care proprietarul autovehiculului oferă date eronate, acesta riscă o sancțiune în baza art. 234 din Codul contravențional. Acesta spune că necomunicarea de către proprietarul sau mandatarul (utilizatorul) vehiculului, la solicitarea poliţiei, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat conducerea sau comunicarea cu bună ştiinţă de date eronate privind identitatea acestei persoane, se sancţionează cu amendă de la 1.350 la 1.500 de lei aplicată persoanei fizice sau de la 2.250 de lei la 3.000 de lei aplicată persoanei juridice.
În cazul în care șoferul, care a primit o înștiințare în privința unei contravenții, decide să o ignore și să nu se prezinte la poliție trebuie să știe că riscă o nouă sancțiune. Mai exact, în cazul scrisorilor trimise cu aviz de recomandare, pe care șoferii le ignoră, se generează un nou proces-verbal. La fel, dacă șoferul se eschivează să se prezinte la poliție, acesta poate fi ”prins” atunci când agenții de patrulare instalează filtre în trafic. În baza numărului de înmatriculare, poliția vede ce încălcări au fost comise și întocmesc procese-verbale pe loc.
În cazul în care șoferul primește o scrisoare simplă, adică fără aviz de recomandare, și nu se prezintă la poliție, se întocmește nouă înștiințare care este trimisă și în adresa subdiviziunii de poliție care se află în raza domiciliului șoferului, care întreprinde măsuri pentru a identifica conducătorul.
Este important să cunoașteți că, deși anterior șoferilor nu li se permitea ieșirea din țară în cazul în care aveau asemenea scrisori trimise și nu se prezentau la poliție, în prezent acest lucru nu se mai întâmplă. Se interzice traversarea frontierei în cazul în care șoferul nu și-a achitat amenzile și există o decizie a unui executor judecătoresc în acest sens.
Amintim că, contravențiile rutiere se prescriu în 12 luni de la data comiterii contravenției. Anterior, acest termen era de trei luni.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova2 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora2 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diasporao zi în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă