Rețele de socializare

Moldova

Crima de la Durlești // Avocatul bărbatului condamnat apoi achitat este cercetat penal de PA

Avocatul care l-a reprezentat pe Andrei Crăciun – bărbatul condamnat, apoi achitat pentru un omor pe care nu l-a săvârșit în 2007 la Durlești, a încasat remunerarea de la clientul său fără a achita un bănuț în bugetul de stat. Sute de mii de lei din milionul și jumătate pe care statul i l-a transferat lui Crăciun sub formă de despăgubiri morale, ar fi fost cheltuite de avocatul Filip Digor fără a fi trecute în declarația de venit și fără a fi impzitate conform legii.

Publicat

Persoane apropiate lui Andrei Crăciun ne-au spus că acesta i-a achitat lui Digor circa 350 de mii de lei pentru serviciile juridice prestate. Apărătorul a cheltuit banii după cum l-a dus capul, dar la FISC și în declarația de venit nu a pomenit nimic de acești bani. Aceleași surse ne-au mai spus că Andrei Crăciun ar fi fost audiat în calitate de martor într-o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Sunată pentru o confirmare, ofițerul de presă al PA, Anastasia Măhălceanu ne-a declarat: „Avocatul are statut de bănuit într-o cauză penală pornită la 11.06.18 de către PA în temeiul unei banuieli rezonabile ca au fost savârșite acțiunile prevazute la art.244-1(prim) si art.352-1(prim), adică evaziunea fiscală a persoanei fizice și falsul în declarații”.

Am cerut detalii despre sumele care figurează în dosar dar răspunsul primit n-a abundat în detalii: „Deocamdată, ceea ce v-am comunicat mai sus este tot ce vă putem spune. Cu detalii vom reveni la finalizarea urmării penale”.


L-am sunat și pe Filip Digor pentru a ne comenta informațiile dar, telefonul acestuia era deconectat.

Potrivit legislației în vigoare, avocații din Birourile asociate au statut de persoană fizică și trebuie să achite cota de 18% din venitul anual impozabil. Prin urmare, un simplu calcul matematic ne demonstrează că Filip Digor trebuia să achite mai bine de 60 de mii de lei sub formă de impozit în bugetul de stat.

Amintim că, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor, în aproprierea orașului Durleşti, al unei alte persoane, a fost reținut cetăţeanul Andrei Crăciun care ulterior a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în anul 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, acesta a fost achitat la insistenţa Procuraturii Generale şi pus în libertate, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acesta.


Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut pentru aflare ilegală în detenţie o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul ulterior al Prorurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat respectivul procuror din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie municipiul Chişinău.

Acum, procurorul și polițistul riscă până la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.


deschide.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii