Rețele de socializare

Moldova

Poliţia de Frontieră solicită respectarea regulilor de aflare la frontieră cu scop de agrement

În fiecare an, în cele trei luni de vară, la frontieră se înregistrează nu doar creșterea numărului de traversări a frontierei de stat, dar și a ilegalităţilor ce vizează încălcarea regulilor regimului zonei de frontieră şi anume: intrarea, şederea şi ieşirea persoanelor şi mijloacelor de transport în zona de frontieră.

Publicat

În cele mai multe cazuri printre persoanele documentate sunt minorii, care aleg să-și petreacă timpul liber pe malurile râurilor Prut şi Nistru sau a lacurilor din zona de frontieră, fără a avea permisiunea la frontieră, neînsoţiţi de un reprezentant legal, aflați în locuri interzise, consumând băuturi alcoolice, înotând în apele de frontieră și încălcând orice normă a moralității.

Astfel, pentru depistarea persoanelor care din necunoaștere sau intenționat încalcă prevederile legislaţiei în vigoare la acest capitol, dar și prevenirea cazurilor de înec în apele de frontieră, au fost dispuse un șir de măsuri suplimentare de control și de menţinere a regimului zonei de frontieră.
– Interzicerea scăldatului în apele de frontieră și în bazinele acvatice neautorizate și neamenajate corespunzător;
– Verificarea autorizațiilor de activare a organelor și întreprinderilor care gestionează zonele de recreere aferente bazinelor acvatice destinate odihnei și scăldatului, aflate în zona de frontieră, în conformitate cu Legea nr. 215 privind frontiera de stat a Republicii Moldova;
– Controlul strict asupra aflării persoanelor și minorilor în zona de frontieră în scop de agrement, în corespundere cu legislația în vigoare;
– Participarea conducerii Sectoarelor Poliției de Frontieră la ședințele consiliilor autorităților publice locale, pentru stabilirea și amenajarea locurilor destinate scăldatului, precum și informarea populației locale despre regulile de aflare în zona de frontieră cu scop de agrement (odihnă, scăldat etc);
– Fortificarea relațiilor de cooperare cu reprezentanții subdiviziunile MAI și alte entități abilitate în domeniul vizat;
– Controlul asupra evidenței, întreținerii și utilizării mijloacelor plutitoare aflate în apele de frontieră.

În vederea evitării situaţiilor de criză pe durata perioadei caniculare, Poliția de Frontieră face apel către toţi locuitorii localităților de frontieră şi solicită ca populaţia să manifeste o atitudine conştiincioasă faţă de regulile existente la frontieră, cât şi roagă ca aceştia să se comporte decent, aflându-se la odihnă pe malurile râurilor din zona de responsabilitate. La fel, poliţiştii de frontieră recomandă părinţilor ca în perioada de caniculă să nu permită copiilor mersul la scăldat, fără supravegherea celor maturi.


Reiterăm că activităţile sportive şi de agrement în apele de frontieră şi în apropierea acestora se pot desfăşura cu avizul prealabil al Poliţiei de Frontieră. Persoanele care vor încălca regimul frontierei sau regimul zonei frontierei de stat sunt pasibile de sancționare contravențională, în conformitate cu art. 332 CC al RM.

border.gov.md


Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii