Rețele de socializare

Moldova

Destructurarea în premieră a unei grupări criminale de către o echipă comună de investigaţii

Astăzi, începând cu ora 12.00, procurorii PCCOCS vor participa în cadrul conferinţei de presă susţinute de către şeful-adjunct şi directorul Cartierului General Antidrog al Poliţiei Cehe, organizate la sediul instituţiei, în oraşul Praga.

Publicat

Subiectul conferinţei vizează destructurarea unei grupări criminale transnaţionale specializate în trafic ilicit de droguri.
În cauză, începând cu finele anului 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a Republicii Moldova a documentat şi monitorizat activitatea infracţională a unei grupări criminale specializată în organizarea transportării şi comercializării ilegale a drogurilor în proporţii deosebit de mari, în special pastile Ecstasy, cocaină şi marijuană de tip hidroponic (crescută în condiţii de laborator) tranzitând mai multe ţări UE, cu destinaţia finală Republica Moldova.

Pentru prima oară în practica desfăşurării urmăririi penale, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a aplicat o procedură specială, semnând un acord cu Procuratura Republicii Cehe privind constituirea unei echipe comune de investigaţii, fapt care a permis implicarea în acţiuni de urmărire penală a instituţiilor de drept din ambele state şi efectuarea concomitentă a acţiunilor procesuale.

Este de menţionat că, colaborarea cu autorităţile Republicii Cehe a fost efectuată sub egida agenţiei Uniunii Europene care coordonează acţiunile autorităţilor competente din statele membre în domeniul cooperării judiciare împotriva formelor grave ale criminalităţii – EUROJUST.


Semnarea Acordului cu EUROJUST a fost una din priorităţile Republicii Moldova şi constituie o recomandare a experţilor europeni ca urmare a evaluării activităţii de combatere a crimei organizate şi cooperării internaţionale în materie penală, ceea ce facilitează esenţial eforturile organelor de drept în combaterea crimei transfrontaliere organizate şi posibilităţile acumulării probelor în spaţiul european.

În speţă, membrii grupării criminale destructurate s-au dovedit a fi cetăţeni ai Republicii Moldova şi Republicii Cehe, precum şi persoane cu cetăţenii ale ţărilor membre ale UE.

Procurorii PCCOCS, cu participarea colaboratorilor de poliţie din cadrul Direcţiei generale urmărire penală şi al Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP au stabilit traseele, persoanele implicate în contrabanda şi traficul cu droguri şi modalitatea transportării lor în Republica Moldova, care avea loc atât prin intermediul membrilor grupării, cât şi prin pachete expediate prin intermediul curselor de pe ruta Praga – Chişinău.


Pe durata urmăririi penale, de către grupul de urmărire penală a fost monitorizată transmiterea în RM a aproximativ 1000 pastile Ecstasy, marijuana, fiind desfăşurate mai multe percheziţii, soldate cu reţinerea a 3 persoane – cetăţeni ai Republicii Moldova, în privinţa cărora a fost dispus arestul preventiv.

Concomitent, pe parcursul lunii februarie 2018, în comun cu organele de drept din Republica Moldova, autorităţile Republicii Cehe au efectuat mai multe percheziţii în cadrul cărora au fost ridicate circa 13000 pastile Ecstasy, 1 kg de cocaină, 1 kg de MDMA, aproximativ 60000 euro, fiind sechestrate mai multe automobile utilizate sau provenite din comiterea infracţiunii. În rezultatul acţiunii au fost reţinute şi plasate în arest 14 persoane, printre care un cetăţean al Republicii Moldova.

Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, pentru comiterea infracţiunii de circulaţie ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, membrii grupului criminal organizat riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 ani.


Cu detalii despre conferinţa de presă, inclusiv imagini foto/video, vom reveni în cel mai scurt timp.

PROCURATURA.MD


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii