Rețele de socializare

Moldova

Alte 5 persoane, reținute în cadrul dosarului construcțiilor neautorizate de la Primăria Chișinău

Alte 5 persoane au fost escortate astăzi la CNA pentru audieri în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional, specializat în legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău.

Publicat

Este vorba despre un specialist al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei municipiului Chişinău,  un registrator al Agenţiei Servicii Publice, dar şi trei directori ai unor companii din capitală, care ar fi beneficiat de serviciile funcţionarilor menţionaţi.

Potrivit materialelor cauzei, cei trei reprezentanţi ai agenţilor economici au fost documentaţi cum au oferit diferite sume de bani capilor grupului pentru ca aceştia să corupă funcţionarii din cadrul Direcţiei arhitectură şi Agenţiei servicii publice, în schimbul perfectării unor documente pentru recepţia finală a unor construcţii. Concret: într-un caz, produs în luna noiembrie 2017, sunt menţionate 3 încăperi din strada Alba Iulia, pentru procesul-verbal de recepţie finală a lucrărilor fiind plătită o mită de 1500 de euro. În alt caz, documentat tot în luna noiembrie 2017, unul dintre bănuiţi ar fi transmis unuia dintre capii grupului 2000 de lei şi 200 de euro, în avans, pentru întocmirea actelor de recepţie finală a unui imobil de pe strada Socoleni. În aceeaşi perioadă, a fost documentată şi transmiterea a 40 000 de lei, în avans, liderilor grupului pentru legalizarea unui oficiu neautorizat de pe strada Miron Costin. În procesul investigaţiilor, a mai fost documentată şi transmiterea a 2000 de euro de către unul dintre bănuiţi pentru eliberarea actelor cu privire la replanificarea a trei gherete din strada Calea Moşilor, dar şi pentru setul de documente pentru recepţionarea unei construcţii de pe Albişoara – în ambele cazuri cu înregistrarea acestora la SCT Chişinău.

În dimineaţa acestei zile, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii la domiciliile şi la locurile de muncă ale bănuiţilor, de unde au ridicat materiale importante pentru cauza penală. În prezent, aceştia sunt audiaţi de ofiţerii de urmărire penală, urmând  ca procurorii să decidă dacă persoanele vor fi reţinute sau vor fi cercetate în stare de libertate.


Amintim că, săptămâna trecută, şapte persoane au fost reţinute într-un dosar de corupere, trafic de influenţă şi fals în acte publice. Acestea sunt învinuite că ar fi pus în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din capitală. Potrivit materialelor cauzei, capii grupului identificau persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor,  le asigurau întregul portofoliu de documente, prin coruperea unor funcţionari ai administraţiei publice locale şi Agenţiei servicii publice (SCT Chişinău), iar pentru serviciile lor pretindeau sume de până la 3500 de euro. Până în prezent, procurorii şi CNA au documentat circa 40 de asemenea cazuri.

Din cei 7 reţinuţi, 2 persoane se află în arest preventiv, în izolator, o persoană este cercetată în arest la domiciliu, iar alţi 4 învinuiţi au fost eliberaţi de procurori după ce au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au oferit declaraţii importante anchetatorilor.

Cazul este documentat în continuare, urmând ca procurorii anticorupţie şi ofiţerii de urmărire penală ai CNA să analizeze informaţia, obţinută în urma percheziţiilor, pentru a stabili toate circumstanţele faptelor descrise şi a trage la răspundere persoanele responsabile.

UNIMEDIA.INFO


Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii