Rețele de socializare

Moldova

100.000 lei pentru tortură în Penitenciarul nr. 13

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani a admis parțial cererea de chemare în judecată în cauza Bogdan Alexandru (anterior cu statut de deținut) către 2 foști gardieni și fostul șef-adjunct al Penitenciarului nr. 13 din mun. Chișinău. Reclamantul a solicitat încasarea de la pârâți a sumei de 15.000 euro (echivalentul în lei moldovenești) în calitate de prejudiciu moral cauzat în rezultatul infracțiunii de tortură.

Publicat

Instanța de judecată a decis încasarea din contul pârâților a sumei de 100.000 lei în calitate de prejudiciu moral. Alexandru Bogdan va contesta cu apel hotărârea instanței de judecată și va solicita încasarea în calitate de prejudiciu moral a unei sume echivalente cu cele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazuri similare.

Cererea de chemare în judecată cu privire la încasarea prejudiciului moral a fost înaintată după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul torționarilor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 1 decembrie 2015 (pronunțată integral la 15 ianuarie 2016), prin care a fost casată sentința de achitare și stabilită pedeapsă pentru inculpați – 4 ani pentru un inculpat și câte 3 ani de închisoare pentru alți 2 inculpați. Curtea de Apel a mai constatat faptul că aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale față de Bogdan Alexandru nu a fost justificată și proporțională.

Amintim că în august 2013, Alexandru Bogdan a fost supus torturii de către 3 colaboratori ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, când i-au fost aplicat lovituri cu bastonul de cauciuc, lovituri cu pumnii și picioarele. Acțiunile au avut loc în incinta Penitenciarului nr. 13.


Acesta este unul din puținele cazuri în care un fost funcționar de rang înalt din cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) a fost condamnat pentru fapte de tortură și a executat pedeapsa cu închisoarea.

Anterior, Asociația Promo-LEX a subliniat necesitatea ajustării cadrului normativ la capitolul aplicării forței fizice și a mijloacelor speciale în locurile de detenție, dar și necesitatea instruirii reprezentanților instituțiilor penitenciare în domeniu.

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a publicat cazul lui Alexandru printre istoriile despre oamenii din Moldova care au luptat pentru drepturile lor și drepturile altora. Potrivit ONU, cazul lui Alexandru a contribuit la egalitate și justiție, la îmbunătățirea vieții, la prevenirea suferinței umane și au reamintit tuturor că drepturile omului sunt valori universale. În istoria sa acesta a declarat: ”Vreau să spun tuturor celor care au fost victimele torturii și supuși umilinței în închisori — să vorbiți despre nenorocirea voastră publicului în orice mod posibil. Știu că este foarte greu să reziști [presiunii], dar nu trebuie să tăceți. Astăzi, toate persoanele care m-au bătut au fost condamnate și sunt în închisoare. În final, toată lumea primește ceea ce merită.”


promolex.md

Moldova

Flăcări scăpate de sub control: bătrân țintuit la pat, salvat în ultimul moment. Hale industriale, la un pas de dezastru

Pompierii au intervenit prompt în două incendii de amploare înregistrate pe 5 mai, limitând pagubele materiale și salvând vieți.

Publicat

La Strășeni, un incendiu izbucnit într-o hală avicolă de 2000 m² a fost localizat înainte de a se extinde spre alte construcții. Flăcările au afectat 150 m² din acoperiș, însă sute de păsări și două hale adiacente au fost salvate.

În aceeași zi, la Ocnița, pompierii au evacuat un bărbat de 79 de ani, țintuit la pat, dintr-un apartament cuprins de flăcări. Incendiul a distrus bunuri materiale dintr-o cameră de 60 m², iar victima a suferit arsuri la picior.

Cauzele ambelor incendii sunt în curs de investigare.


Citește mai departe

Moldova

Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții: Angajații au păcălit români de peste 300.000 de euro

Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții, unde escrocii nu ofereau credite, ci goleau carduri.

Publicat

O rețea infracțională bine organizată, specializată în escrocherii transnaționale cu prejudicii de sute de mii de euro, a fost destructurată de ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și cei de urmărire penală ai INI, în colaborare cu procurorii PCCOCS.

Ancheta a stabilit că, într-o perioadă nedeterminată până în prezent, suspecții au pus în aplicare o schemă de fraudare cu ramificații internaționale. Pretinzând că reprezintă companii de creditare, membrii grupării contactau persoane din România, pe care le convingeau, prin metode de manipulare și inginerie socială, să investească sume de bani. Odată transferate în conturile controlate de rețea, fondurile erau însușite prin operațiuni financiare menite să le deghizeze originea ilicită.


Prin clonarea și accesarea frauduloasă a cardurilor bancare ale victimelor, suspecții transferau banii către conturi electronice (wallet) neidentificate până în prezent. Doar în perioada ianuarie–mai 2025, prejudiciul adus victimelor depășește 300.000 de euro.

Pe 5 mai, cu sprijinul mascaților BPDS „Fulger”, forțele de ordine au descins într-un call centru din Chișinău, unde opt persoane desfășurau activitatea frauduloasă. Din locație au fost ridicate zeci de telefoane, calculatoare și carduri de acces.

Printre cei reținuți se numără liderul grupului, un tânăr de 24 de ani, și administratorul call centrului, în vârstă de 26 de ani. Ambii au fost plasați în izolatorul de detenție preventivă al DP Chișinău.


Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoare de la 8 la 15 ani, amendă între 750.000 și 1.000.000 de lei, precum și interdicția de a ocupa funcții sau de a desfășura activități profesionale timp de până la 5 ani.

Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Teroare cu implicarea animalelor. Zeci de câini, forțați să lupte pentru distracția oamenilor.

Cruzime fără margini într-o zonă izolată de la marginea orașului Cimișlia. Polițiștii au descoperit o rețea care organiza lupte ilegale între câini, într-o volieră improvizată. Oamenii legii au intervenit de urgență, după ce au fost sesizați printr-un mesaj anonim care conținea inclusiv o secvență video ce surprindea scene de o violență extremă: câini puși să se lupte între ei, în aplauzele celor prezenți.

Publicat

Ofițerii poliției criminale au descins la locul indicat și au surprins în flagrant acțiunile ilegale.
În zonă se aflau aproximativ 70 de persoane și 30 de câini de rasă, toți într-o volieră improvizată. Potrivit anchetatorilor, până la intervenția poliției, fuseseră deja organizate cinci lupte între animale. Imediat a fost solicitat un veterinar din cadrul instituției teritoriale abilitate, care a examinat starea fizică a patrupezilor implicați. În prezent, polițiștii continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, fiind vizate inclusiv cele care au organizat, promovat, finanțat sau susținut logistic activitățile ilegale. Conform legislației în vigoare, cruzimea față de animale prin organizarea sau susținerea luptelor între acestea se pedepsește cu amendă de până la 6000 de lei pentru persoane fizice și până la 15.000 de lei pentru cele cu funcții de răspundere.


Citește mai departe

topul săptămânii