Rețele de socializare

Moldova

O nouă formă de înșelăciune îi lasă pe moldoveni fără bani! Companiile de microfinanțare obligate să restituite daunele

Trei companii de microfinanțare IuteCredit, Eucredit și SuperCredit au fost obligate de către Comisia Națională a Pieței Financiare să restituie solicitanților de credite 4,6 milioane de lei.

Publicat

În cazul IuteCredit, CNPF a solicitat restituirea sumei inițiale, debursate conform contractului de credit nr. 2020546 din 08.07.2022, fără revendicarea altor plăți prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți), transmite Bani.MD.

La EuCredit, CNPF a cerut, în termen de 10 zile lucrătoare, să fie achitate plățile regulatorii de funcționare restante și penalitățile aferente.

La SuperCredit situația e mai gravă. Compania a majorat nejustificat dobânda și a altor plăți prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plați). A încălcat modul de evaluare a bonității consumatorilor, dar și a cerințelor privind clasificarea activelor și calcularea mărimii provizioanelor pentru acoperirea pierderilor


Drept consecință, autoritatea de supraveghere a prescris administratorului entității respective, în termen de 30 de zile, să se conformeze necondiționat cerințelor regulamentare și să remedieze carențele constatate de misiunea de control, inclusiv în cazul a 75 contracte de credit scutirea debitorilor de a rambursa plăți (precum dobânda, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plați) în mărime de 4,5 milioane lei, dar și rambursarea în cazul a 29 contracte de credit pentru consumatori a sumei de circa 95 000 lei.


Advertisement

Moldova

Droguri ascunse într-un compresor electric: Un bărbat, condamnat la 9 ani închisoare, după ce a trimis din Portugalia hașiș de circa 800.000 lei

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 9 ani închisoare a unui bărbat pentru contrabandă peste 20,7 kg de droguri, trimise în Moldova din Portugalia.

Publicat

Mai exact, acesta a camuflat hașișul în 43 pachete înfășurate în staniol, de mărimea unui săpun fiecare, pentru ca să nu fie depistate ușor de ofițerii vamali. Mai mult decât atât, în acest scop, inculpatul a ascuns pachetele cu hașiș într-un compresor electric nou, pe care l-a trimis neînsoțit, printr-o agenție de transport din Portugalia, în mai 2015.

Totuși, la postul vamal Leușeni, încercarea bărbatului de a introduce în Moldova aceste droguri cu scopul punerii lor în vânzare a fost deconspirată, după verificarea prin scaner a compresorului. Pe piața neagră din Moldova, captura de droguri ar costa estimativ 800.000 lei.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Condamnat pentru omor și jaf: Un cetățean azer va sta mai mult de două decenii după gratii

Un cetățean azer a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru omor intenționat și jaf, infracțiuni comise în Republica Moldova.

Publicat

Sentința a fost pronunțată în 24 mai de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, urmează să își ispășească pedeapsa într-un penitenciar de tip închis. Potrivit procurorilor, totul s-ar fi întâmplat în data de 3 ianuarie 2021, când inculpatul aflându-se în sectorul Botanica al Capitalei, s-ar fi apropiat de un bărbat de 68 de ani și i-ar fi aplicat mai multe lovituri în regiunea capului, după care i-ar fi sustras umbrela și geanta din piele în care se aflau mai multe bunuri. Individul i-ar fi provocat victimei un prejudiciu material în valoare de peste 2800 de lei.

În aceeași zi, cetățeanul din Azerbaijan împreună cu un alt individ, ar fi inițiat o altercație cu un alt bărbat în vârstă de 56 de ani. Aceștia l-ar fi bătut cu mâinile și picioarele până când victima s-a prăbușit la sol. Agresorii nu s-au oprit însă și i-ar fi aplicat mai multe lovituri de cuțit, provocându-i 18 plăgi. Victima a decedat la fața locului. Câteva zile mai târziu, cei doi suspecți au fost reținuți de forțele de ordine.

Azerul a pledat nevinovat.


La pronunțarea sentinței, instanța a mai dispus încasarea din contul acestuia în cel al bugetului de stat a sumei de 38 554 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Celălalt inculpat a fost condamnat anterior, prin sentința din 9 iulie 2021, cauza în privința acestuia fiind examinată în procedură simplificată, din motiv că acesta și-a recunoscut vinovăția în comiterea infracțiunii imputate, fiind sancționat cu închisoare pe un termen de 13 ani și 4 luni. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.


Citește mai departe

Moldova

Un tânăr, înjunghiat pe o stradă din Chișinău: Suspectul a fost reținut

Publicat

Un tânăr a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de un bărbat. Cazul a avut loc în seara zilei de 29 mai 2023, în sectorul Râșcani al Capitalei.

Solicitată de Știri.md, Natalia Stati, ofițer de presă al Poliției Capitalei, ne-a comunicat că polițiștii au fost sesizați în legătură cu un conflict apărut într-un grup de bărbați.

În urma altercațiilor a avut de suferit un tânăr de 29 de ani, care a fost transportat la spital cu o plagă de cuțit. Un suspect de 39 de ani a fost reținut pentru 72 de ore.


Pe caz a fost inițiată o cauză penală. La moment, ofițerii de investigație și urmărire penală stabilesc toate circumstanțele și acumulează material probatoriu.


Citește mai departe

topul săptămânii