Rețele de socializare

Moldova

Trei persoane condamnate pentru organizarea migrației ilegale a unui cetățean turc în spațiul UE

Prin sentința Judecătoriei Hîncești, sediul Central din 17 august 2022, trei persoane, au fost condamnate pentru organizarea migrației ilegale a unui cetățean turc spre spațiul Uniunii Europene.

Publicat

Mai exact, potrivit schemei infracționale implementate de către inculpați, aceștia au fost învinuiți de către procurorii din cadrul Procuraturii raionului Hîncești că, în perioada lunilor aprilie-iunie 2022, urmărind scopul obținerii unui folos material în urma organizării migrației ilegale a unui cetățean turc în spațiul Uniunii Europene, au organizat transferul victimei din Turcia până în Republica Moldova.

După care, tot cei trei inculpați au organizat ieșirea ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova și intrarea ilegală a cetățeanului turc pe teritoriul României, primind pentru aceasta de la ultimul, suma de 8500 euro, conveniți pentru organizarea intrării și șederii victimei pe teritoriul Franței.

În continuarea implementării planului infracțional, inculpații au ghidat victima, fiindu-i luate actele de identitate, cardul bancar, cât și suma de 3000 euro, aflate asupra sa, spre frontiera cu România unde ultimul, a trecut înot râul Prut.


Astfel, întru asigurarea deplasării victimei spre Republica Franceză, având o înțelegere cu ultimul că o vor prelua mai târziu, însă din motive necunoscute, dânșii nu au revenit, victima a fost abandonată și depistată de către angajații poliției de frontieră Vaslui, fiind ulterior predată organelor de drept a Republicii Moldova.

Precizăm că, doi dintre inculpați sunt originari din Turcia, unul din ei fiind și cetățean al Marii Britanii, având vârstele de 49 ani, și respectiv 32 ani. Cea de-a treia persoană condamnată este o persoană de gen feminin, cetățeană a Republicii Moldova, având vârsta de 33 ani și fiind concubina unuia dintre cei doi inculpați.

În context, concretizăm că, examinarea cauzei penale de învinuire a celor trei inculpați de organizarea migrației ilegale a avut loc în procedură simplificată, pe baza probelor administrate de către procurori la faza de urmărire penală, având în vedere faptul recunoașterii vinovăției de către aceștia.


Așadar, în rezultatul examinării procesului penal, instanța de judecată de la Hîncești le-a aplicat celor trei inculpați pedepse non-privative de libertate sub formă de amendă în mărime 45 000 lei, deși acuzatorii de stat de la Procuratura raionului Hîncești au solicitat în dezbaterile judiciare aplicarea unor pedepse mai aspre sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani și 4 luni pentru fiecare.

Totodată precizăm că, instanța de judecată la pronunțarea sentinței le-a aplicat celor trei inculpați și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activități legate de organizarea intrării, șederii, tranzitării sau a ieșirii de pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 3 ani.

Astfel, din motivul că sentința de condamnare a celor trei inculpați este apreciată de către acuzatorii de stat ca fiind prea blândă, ultimii au contestat-o cu apel la Curtea de Apel Chișinău.


Moldova

Transporta ilegal călători spre UE: Șoferul microbuzului a încercat să mituiască polițiștii de frontieră

În punctul de trecere a frontierei Cahul, un conațional a încercat să corupă polițiștii de frontieră după ce a fost depistat că nu deține licență de transportare a călătorilor în regim internațional. Incidentul a avut loc în ieri noaptea, pe direcția ieșire din R. Moldova.

Publicat

Pe caz este vizat un conațional, în vârstă de 37 de ani, originar din Chișinău, fiind prezent la linia de control în calitate de șofer de microbuz pe rută ocazională.

În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au constatat că șoferul nu deținea licența pentru transportul de călători, document care se eliberează de către ANTA. Conducătorul auto, întrebat despre posesia acestui act, a încercat să se eschiveze, oferind bani polițiștilor de frontieră pentru a nu fi documentat pentru încălcarea admisă.

Pe marginea acestor fapte a intervenit grupa operativă, care a inițiat cercetări pe marginea cazului de corupere activă  și încălcării regulilor de transportare de călători, conform art. 197 CC al RM.


Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Ediție TV

„Dreptate pentru Ana-Maria”. Zeci de oameni au ieșit în PMAN cerând autorităților să înăsprească pedepsele pentru violența asupra femeilor

Zeci de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, cerând autorităților să facă dreptate în cazul tinerei de 19 ani, găsită moartă la Telenești, la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în orașul Orhei.

Publicat

Organizatorii acțiunii stradale spun că în acest fel fac apel către instituțiile statului și cer politici eficiente pentru ca oamenii să se simtă în siguranță.

Pe lângă activiști și cetățeni simpli au venit la manifestație. Oamenii spun că trăiesc un sentiment profund de tristețe și frică.

Între timp, oamenii legii continuă investigațiile. Potrivit poliției, Ana-Maria încă era în viață atunci când a fost scoasă din casa suspectului și urcată în portbagajul mașinii. O cauză preliminară a decesului tinerei ar fi o lovitură puternică la cap. La moment, anchetatorii au dispus efectuarea a zeci de expertize pentru a elucida cazul.


Victima, în vârstă de 19 ani, însărcinată în șase luni, a urcat pe 12 aprilie într-o mașină de ocazie la Orhei, după care a dispărut. După opt zile de căutări în care au fost implicați sute de polițiști și voluntari, trupul neînsuflețit a fost găsit într-o pădure, la 21 de kilometri de casa suspectului, în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Șoferul mașinii în care a urcat fata, este deocamdată singurul suspect în acest caz.

Acesta este fost polițist și fost angajat al Administrației Penitenciarelor și a fost reținut la patru zile distanță din ziua dispariției fetei. Bărbatul are statut de învinuit și e plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar. Acesta nu colaborează cu anchetatorii.


Codul Penal prevede pentru o asemenea infracțiune pușcărie de la 15 până la 20 de ani sau detenție pe viață.

Pe 23 aprilie, Ana-Maria a fost petrecută pe ultimul drum.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Tragedia de la Grigoriopol: Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu, petrecuți pe ultimul drum

Publicat

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie Unimedia.INFO.

Potrivit informațiilor, înmormântarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Amintim că o femeie de 28 de ani și 5 copii ai săi au decedat, intoxicați cu monoxid de carbon. Tragedia a avut loc din cauza unui scurtcircuit, în dimineața zilei de 20 aprilie.



Citește mai departe

topul săptămânii