Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ „Cel mai greu era să pătrunzi în spațiul dintre blocuri”. Detalii oferite de alpinistul care a salvat un micuț de 3 ani, încapitală

Perioada estivală este cea mai preferată de copii, întrucât aceștia se pot juca, distra și petrece mult timp afară. Însă pe lângă beneficii, acest timp este și plin de pericole, mai ales pentru micuț.

Publicat

Un incident cu final fericit, care a emoționat întreaga țară a avut loc la începutul lunii mai, în sectorul Botanica al capitalei, unde un băiețel de numai trei ani a căzut de pe acoperiș, în spațiul dintre două blocuri de transformatoare cu înălțimea de peste 5 metri și a rămas blocat între dărâmături. Atunci, la fața locului au intervenit trei echipaje specializate. Ca să-l poată descarcera pe micuț, unul din alpiniști a coborât în spațiul dintre blocuri. Misiunea a fost una dificilă, întrucât lățimea spațiului era de numai 20 de centimetri.

Am discutat cu alpinistul care l-a scos pe micuț dintre blocuri, ca să aflăm cum s-a derulat misiunea, deloc ușoară.

Salvatorul ne-a mai spus că cel mai dificil a fost să pătrundă în acel spațiu deoarece era foarte îngust.


Din fericire, salvatorii au reușit să-l facă pe copil să îndeplinească întocmai instrucțiunile salvatorilor.
t un final fericit, băiețelul scăpând fără nicio zgârietura. Însă, de multe ori, o clipă de neatenție din partea părinților poate avea urmări extrem de grave. De aceea, pompierii și salvatorii vin cu un șir de recomandări pentru părinți și tutore, pentru a evita situațiile de risc. Unul dintre pericole este jocul cu focul.

Un alt risc, la care sunt supuși riscului copiii este înecul, întrucât, bazinele acvatice sunt extrem de atractive în perioada de vară. Uneori, copiii pleacă singuri la scăldat, fără permisiunea părinților, riscul unei tragedii fiind și mai mare.

Un alt risc este și explorarea de către copii a locurilor necunoscute, cum ar fi șantiere sau clădiri părăsite, de unde copiii pot cădea, se pot răni, iar în unele cazuri consecințele sunt extrem de grave. O atenție deosebită trebuie atrasă părinților care au copii mici, preșcolari. Pompierii roagă insistent ca aceștia să nu fie lăsați sub niciun pretext singuri acasă, deoarece ei ar putea în primul rând cădea de la balcon sau de la geamul apartamentelor, ar putea conecta aragazul, s-ar putea electrocuta, și o mulțime de alte pericole îi pasc pe micuți singuri în locuințe.


În caz de situație de risc, părinții și toate persoanele care au în grijă copii trebuie să apeleze cât mai rapid după ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Ediție TV

/FOTO/ Doi tineri, prinși în vamă cu 41.000 de dolari nedeclarați. Se îndreptau spre UE

Încă o tentativă de scoatere ilegală a banilor din Republica Moldova, înregistrată la vamă. De această dată, doi tineri au fost prinși cu 41.000 de dolari nedeclarați.

Publicat

Totul a avut loc în data de 17 mai, în postul vamal Leușeni. Un vehicul, în care se aflau șoferul de 24 de ani și un pasager de aceeași vârstă, se prezentase pe sensul de ieșire din țară. Deși tinerii ar fi dat asigurări că nu au nimic de declarat, vameșii au decis să-i supună unor verificări minuțioase.

În rezultat,  în geanta personală a pasagerului, au fost depistate 41.000 de dolari SUA, nedeclarate conform prevederilor legislației în vigoare.

Amintim că un caz similar s-a produs în data de 13 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Atunci, unul din pasagerii VIP ai cursei Chișinău-Viena, ar fi declarat în prealabil că intenționează să scoată din țară suma de 8.500 de euro.


Însă, pe lângă suma declarată, oamenii legii au mai depistat în bagajul acestuia încă 40.000 de euro.

În ambele cazuri, sumele de bani au fost ridicate, iar cazurile au fost transmise după competență Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal, care va continua investigațiile.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ S-au îmbătat, apoi au urcat la volan

În doar 15 zile ale lunii mai, polițiștii INSP au depistat 242 de conducători auto în stare de ebrietate la volan, dintre care 154 în stare avansată.

Publicat

La 15 mai în jurul orei 17.00, în localitatea Gura Camencii din raionul Florești a fost stopat automobilul de marcă VAZ la volanul căruia se afla un bărbat de 33 de ani, fiind suspectat că ar conduce în stare de ebrietate. În rezultatul testării alcoolscopice s-a constatat că acesta avea o concentrație de 1,72 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Un alt caz a avut loc în aceeași seară, în jurul orei 18.35, pe traseul dintre localitățile Hincăuți și Rotunda. O tânără de 26 de ani a fost depistată în stare de ebrietate și fără permis de conducere, în timp ce conducea un Volkswagen T4.

Fiind testată alcoolscopic s-a constatat o concentrație de 1,53 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Imediat femeia a fost înlăturată de la volan, fiind întreprinse măsuri de stabilire a proprietarului autovehiculului și modalitatea în care acesta a fost transmis pentru conducere.


Conform legii penale, pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate avansată, persoana vinovată riscă muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Casă mistuită de flăcări, la Strășeni. Localnici: Unul din copiii familiei s-ar fi jucat cu chibriturile

Incendiu devastator în centrul țării. O familie din raionul Strășeni a rămas fără acoperiș deasupra capului.

Publicat

Totul a avut loc în data de 16 mai, dimineața devreme, într-o gospodărie din satul Țigănești.

Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un localnic. Potrivit lui, incendiul s-ar fi produs după ce unul din copiii familiei, în vârstă de 10 ani, s-ar fi jucat cu chibriturile.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, ne-a declarat că pompierii au fost alertați despre incendiu la ora 06.03. Imediat, la fața locului a intervenit un echipaj de pompieri. În mai puțin de o oră, salvatorii au reușit să domolească focul, fără ca cineva să aibă de suferit. Chiar dacă s-a intervenit rapid, flăcările au reușit totuși să distrugă una dintre odăi, antreul, dar și 50% din acoperișul locuinței.


În ceea ce privește cauzele izbucnirii focului, ofițerul de presă nu ne-a confirmat cele spuse de sătean, declarând că cea mai probabilă cauză a incendiului va fi stabilită numai după finalizarea tuturor investigațiilor.

Soțul și soția în casa cărora s-a produs nenorocirea au la întreținere doi copii, băiatul de 10 ani, și încă o fată minoră.

Fiica mai mare a familiei, de 20 de ani deja nu mai locuiește împreună cu părinții.


echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii