Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Spirt, coniac și țigări contrafăcute: Polițiștii au dat peste cap businessul a doi chișinăuieni

Polițiștii capitalei au deconspirat un depozit de comercializare a băuturilor alcoolice contrafăcute. Producția era vândută pe teritoriul capitalei de doi bărbați cu vârstele de 45 de ani și 55 de ani.

Publicat

În cadrul documentării polițiștii au scos din circuit 152 de litri de alcool etilic, 30 litri divin contrafăcut și 800 de țigarete neambalate fără denumirea mărcii comerciale.

La solicitarea poliției bărbații nu au putut prezenta careva acte ce ar demonstra proveniența mărfii.

Valoarea băuturilor contrafăcute a fost estimată la 15 000 de lei.


Băuturile au fost ridicate și remise la expertiză. În dependență de rezultate expertizei, persoanele vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

Poliția în continuare efectuează măsuri în vederea identificării altor persoane și locurile clandestine de păstrare și comercializare ilegală a produselor alcoolice.

În acest context, Poliția vă recomandă să procurați băuturi alcoolice numai din locuri autorizate, pentru a nu vă pune în pericol sănătatea sau chiar și viața.Advertisement

Ediție TV

/VIDEO/ Furturile din locuințe, la ordinea zilei: Aproape 700 de cazuri, înregistrate de la începutul anului

Furturile din locuință sunt la ordinea zilei. Hoții pătrund în case străine și fură, de obicei, tot ce găsesc de preț.

Publicat

În unul dintre cazurile făcute recent publice, însă, produs în raionul Cimișlia, suspecții, care sunt verișori, au prădat o locuință deja cunoscută. Este vorba despre casa fostei soacre a unuia dintre ei.

Totul a avut loc încă la sfârșitul lunii ianuarie, bănuiții au fost reținuți abia la mijloc de mai. Aceștia ar fi prădat casa unei locuitoare a satului Sagaidac, furând 30 000 de euro și 60 000 de lei. După un șir de căutări, bănuiții au fost reținuți. Ei au 37 și respective 41 de ani și locuiesc în orașul Șoldănești.

Unul din suspecți, fiind fostul ginere al victimei, ar fi cunoscut că femeia păstra acasă banii copiilor ei, ce muncesc peste hotare, așa că la pus la cale și pe verișorul său și îpmreună ar fi mers la furat. Acesta însă nu este nici pe departe singurul caz, în care hoții prădează locuințele. În primele 5 luni ale acestui an, în țară s-au produs 687 de furturi din locuințe, dintre care aproape 140 au avut loc în capitală. Deși numărul este în scădere față de anul precedent, fenomenul rămâne o problemă actuală a societății.


Cel mai des hoții pătrund în locuințe prin balcoane, prin acces liber, deteriorând geamurile din termopan sau chiar lacătele de la uși. Potrivit oamenilor legii, hoții care decid să acționeze în capitală aleg un interval de timp diferit, de cei ce fură pe teritoriul țării.

În rezultatul unei analize, forțele de ordine au stabilit și schemele după care acționează hoții în cele mai dese cazuri.

Oamenii legii menționează că pentru a nu deveni pradă a hoților, trebuie respectate un set de regular simple.


De asemenea, forțele de ordine îndeamnă oamenii, atunci când sunt vizitați de angajații unor servicii să-i roage să se legitimeze, și, desigur, să nu lase bunuri de preț la vedere. Este de menționat că furtul se pedepsește penal cu până la 4 ani de detenție.

În cazul în care suma pagubei material este în proporții deosebit de mari, așa cum s-a întâmplat în cazul din raionul Cimișlia despre care am relatat, atunci vinovații riscă până la 12 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Cu bani nedeclarați, peste hotare: Reguli de transport, dar și pedepsele pe care le riscă contravenienții

Tot mai multe tentative de transport ilegal a valutei peste hotare sunt înregistrate în posturile vamale din țară. Unul din cele mai recente cazuri a avut loc la Leușeni, în data de 17 mai.

Publicat

Un vehicul, în care se aflau șoferul de 24 de ani și un pasager de aceeași vârstă, se prezentase pe sensul de ieșire din țară. În urma unor verificări, în geanta personală a pasagerului, au fost depistate 41.000 de dolari SUA, nedeclarate. Și acesta nu este singurul caz.

Patru zile mai devreme, un alt bărbat a încercat să transporte 40.000 de euro în Austria. Acesta era unul din pasagerii VIP ai cursei Chișinău-Viena, și, ar fi declarat în prealabil, că intenționează să scoată din țară suma de 8.500 de euro. Însă, pe lângă banii declarați, oamenii legii au mai depistat în bagajul acestuia încă 40.000 de euro. În ambele cazuri, sumele de bani au fost ridicate, iar cazurile au fost transmise după competență Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal.

Pornind de la faptul că sunt frecvente cazurile când unele persoane încearcă să transporte valută în mod ilicit, am decis să vorbim cu unul din reprezentanții Serviciului Vamal, care să ne explice regulile de scoatere și de introducere a banilor în țară. Astfel, am aflat că introducerea banilor în țară se poate realiza fără careva probleme.


În ceea ce ține de scoaterea banilor din țară, este important de știut că orice persoană fizică nu poate să scoată mai mult decât 10.000 de euro, fără a avea careva acte.

De asemenea, persoană poate să prezinte și acte și autorizații emise de banca națională a Moldovei.

În unele cazuri, spune specialistul, știind că este ilegal de a scoate sume mari de bani fără a le declara, unii încearcă să îi ascundă în bagajele neînsoțite, adică în colete sau prin poștă. Trebuie de știut că legea interzice categoric aceste acțiuni.


Un alt aspect important este și pedeapsa pe care o riscă persoanele care au încercat să transporte sume de bani ilegal peste frontieră, dar au fost prinse. Este de menționat că dacă suma nedeclarată nu depășește 400.000 de lei, atunci încălcarea se califică drept contravențională, iar amenda este de până la 60.000 de lei. În cazul în care suma transportată depășește 400.000 de lei, încălcarea este calificată drept contrabandă și se pedepsește penal.

În acest context, reprezentanții Serviciului vamal îndeamnă persoanele care vor să plece peste hotare să facă cunoștință din timp cu regulamentul pentru a nu încălca legea și a călători fără impedimente.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Șoferi prinși băuți la volane

Noaptea trecută în jurul orei 03:00, polițiștii de patrulare care se aflau la serviciul de supraveghere a circulației rutiere au stopat în localitatea Giurgiulești din raionul Cahul un automobil de marca BMW la volanul căruia se afla un tânăr de 29 de ani din aceeași localitate.

Publicat

Mai întâi a refuzat să treacă etilotestul, apoi a încercat să mituiască polițiștii de patrulare. Este isprava unui tânăr de 29 de ani, oprit pe traseu pentru un control în seara de 19 mai, în localitatea Giurgiulești, raionul Cahul. În timpul documentării, polițiștii au simțit halenă alcoolică, însă, când i-au solicitat șoferului să sufle în aparatul Drager sau să meargă la spital pentru a-i fi prelevate probe biologice, acesta a refuzat categoric.

Ca să fie lăsat în pace și să scape de dosar penal, conducătorul auto ar fi lăsat 300 de euro în portiera automobilului de serviciu al oamenilor legii.

Un caz similar a avut loc în aceeași zi și în satul Țarigrad din raionul Drochia. De această dată un șofer de 62 de ani a ncercat să ofere 1200 de lei mită, la fel, ca să nu fie testat alcoolscopic. În ambele cazuri, automobiliștii au fost nlăturați de la volane și riscă dosare penale.


Iar la Ialoveni, oamenii legii au prins un minor de 16 ani pe motocicletă și un adolescent de 19 ani la volanul mașinii, la fel, în stare de ebrietate.

Aceștia au acceptat să treacă etilotetul, rezultatele fiind de 0,34 mg/l și respectiv 0,55 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. În toate patru cazuri, persoanele ce ghidau vehicule riscă dosare penale.


Citește mai departe

topul săptămânii