Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Ochelari și garnituri virtuale, dar și camere de supraveghere: Încă trei tentative de trafic cu bunuri, contracarate la Leușeni

Publicat

Funcționarii postului vamal Leușeni au contracarat trei tentative de introducere în țară a mărfurilor în cantități comerciale, prin dosirea acestora printre colete și bagaje neînsoțite.

În primul caz, a fost supus controlului de specialitate un mijloc de transport, care se deplasa din Franța spre Republica Moldova, transportând 4 pasageri și colete neînsoțite. Ca rezultat al controlului vamal, în compartimentul marfar au fost depistate mărfuri: seturi sistem de supraveghere video și camere video, nedeclarate în scopul transportării ilicite a acestora.

În al doilea caz, a fost supus controlului vamal un mijloc de transport de model ”Mercedes Sprinter”, care se deplasa pe ruta neregulată Marea Britanie – Republica Moldova, transportând 3 pasageri și colete neînsoțite. Ca rezultat al controlului, în compartimentul marfar, printre colete au fost depistate mărfuri: ochelari virtuali și garnitură virtuală, nedeclarate și ascunse în scopul transportării ilicite a acestora.


În al treilea caz, controlului vamal a fost supus un autocar de model ”Van Hool”, care se deplasa din Marea Britanie spre Republica Moldova, transportând pasageri și colete. În rezultatul controlului vamal, într-un colet neînsoțit au fost depistate plăci video, nedeclarate organului vamal.

De menționat, că în cele trei cazuri au fost oferite șoferilor formulare ale declarației vamale DV-6, pentru enumerarea bunurilor și respectiv declararea acestora organului vamal, conform procedurii legale. Prin urmare, mărfurile depistate nu au fost indicate în declarația vamală DV-6.

Mărfurile au fost ridicate și transmise împreună cu materialele acumulate după competență, în vederea examinării sub aspect contravențional.


Serviciul Vamal al Republicii Moldova face apel către transportatorii de colete și bagaje neînsoțite, să respecte cadrul legal național cu privire la transportul de colete prin vamă, și anume să asigure declararea și prezentarea mărfurilor la control.


Advertisement

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii