Rețele de socializare

Moldova

Șoferii ar putea rămâne fără permis și fără mașină în cazul accidentelor grave comise la beție

Publicat

Șoferii care provoca la beție accidente soldate cu urmări grave vor rămâne fără mașină, aceasta urmând a fi confiscată. Și vitezomanii vor primi sancțiuni mai dure și vor rămâne fără permis de conducere. Sunt propuneri ale Inspectoratului General al Poliției, discutate în cadrul unor consultări publice, transmite IPN.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției juridice a IGP, a declarat că , pe parcursul anului 2020, au fost depistați 5 851 de șoferi în stare de ebrietate. La beție au fost provocate 312 accidente rutiere, în care au murit 22 de oameni, iar 179 s-au ales cu traumatisme. Poliția propune sancțiuni mai aspre, inclusiv confiscarea mașinii, în cazul în care șoferul beat provoacă un accident grav, soldat cu vătămare gravă a integrității corporale, a sănătății sau cu decesul unei persoane.

De asemenea, vor fi trase la răspundere penală persoanele care au predat cu bună știință conducerea mijlocului de transport unei persoane care nu deține permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce și care provoacă accident grav. Se propune instituirea mecanismului de tragere la răspundere a proprietarului mijlocului de transport dacă acesta refuză sau se eschivează să comunice poliției identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea mașinii care a fost implicată în comiterea unei contravenții rutiere sau dacă prezintă date eronate.


La răspundere penală vor fi trase și persoanele care părăsesc locul accidentului, chiar și în cazul în care au cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății. Anul trecut, în 76 de cazuri șoferii au părăsit locul accidentului. În aceste accidente 23 de persoane au decedat și 65 au fost traumatizate.

Modificările propuse țin și de mecanismul punctelor e penalizare. În cazul în care vor fi acumulate 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce va fi suspendat pe un termen de 30 de zile, Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele șase luni de la data expirării ultimei suspendări se va solda cu o nouă suspendare, deja pentru 60 de zile. Iar dacă acumulează din nou cel puțin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării suspendării repetate, permisul va fi suspendat deja pentru 180 de zile.

De asemenea, se propune instituirea suspendării dreptului special de a conduce în cazul depășirii limitei de viteză. Astfel, depășirea limitei de vitează de la 40 la 60 km/oră se va sancționa cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale, cinci puncte de penalizare și cu suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 30 la 45 de zile. În cazul depășirii limitei de la 60 la 80 km/oră, sancțiunea va fi amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, șase puncte de penalizare și suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 60 la 75 de zile. Din cauza vitezei excesive, de la începutul anului s-au produs 742 de accidente (614 în 2020), soldate ci o sută de decese și 849 de răniți.


Poliția propune că și ciclomotoarele, trotinetele electrice să fie atribuite la categoria mijloacelor de transport, iar ca urmare persoanele care comit încălcări rutiere cu ele să fie trase la răspundere. O altă propunere se referă la înăsprirea sancțiunilor pentru consumul băuturilor alcoolice în locuri publice și pentru apariția în locuri publice în stare de beție.


Advertisement

Moldova

Serviciul Vamal despre camionul cu marfa de contrabandă de 6.000.000 de lei din Moldova, reținut în Ucraina: Vehiculul nu a trecut prin vamă

Ca urmare a informațiilor apărute în unele surse mass-media privind o camionetă cu mărfuri din Republica Moldova în sumă de peste 6 milioane lei, presupuse a fi de contrabandă, reținută în regiunea Odessa de către organele de drept din Ucraina, Serviciul Vamal vine cu următoarele precizări:

Publicat

În urma efectuării măsurilor de verificare, a fost constatat că, în data de 22 noiembrie curent, mijlocul de transport sus menționat a fost reținut și documentat de către Serviciul ucrainean de Grăniceri.

Acesta se deplasa de pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, fiind condus de un cetățean al Ucrainei. Camioneta transporta un lot mare de mărfuri, preponderent, articole vestimentare.

Totodată, precizăm că în urma verificării sistemelor informaționale gestionate de autoritățile cu competențe la frontieră, a fost stabilit că, pe parcursul anului 2021, mijlocul de transport în cauză, la fel ca și conducătorul acestuia, nu au înregistrat traversări ale frontierei de stat a RM.


Amintim că grănicerii, vameșii și polițiștii din Ucraina au oprit, în cadrul unei operațiuni, o camionetă, în apropiere de localitatea Novokrasne din regiunea Odesa.

La volanul vehiculului s-a dovedit a fi un cetățean al ucraineni, în vârstă de 41 de ani. În cadrul verificării camionetei, s-a constata că aceasta era plină ochi cu marfă printre care ochelari, haine și încălțăminte.

Mai mult, aceasta era transportată prin contrabandă din Republica Moldova. Bunurile urmau a fi realizate în piețele din apropiere.


 

 


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Conflict în plin trafic, pornit de la o mască: Un taximetrist acuză polițiștii de patrulare că l-ar fi amendat pe nedrept

Conflict în plin trafic, pornit de la o mască: Un taximetrist acuză polițiștii de patrulare că l-ar fi amendat pe nedrept.

Publicat

Totul a avut loc în data de 29 noiembrie, în jurul orei 14.45. Imaginile de la fața locului le-am primit la adresa redacției chiar de la taximetristul implicat. Potrivit lui, el se afla deja în afara orelor de serviciu și a fost rugat de un prieten să-l ducă, cu tot cu un cățel, într-un sat din apropierea capitalei.

Șoferul ar fi oprit contorul și ambii s-au pornit spre sat, însă, pe Bulevardul Mitropolitul Gavril Bănulescu Bodoni taxi-ul a fost oprit de un echipaj al poliției, din motiv că șoferul nu purta mască de protecție.

Atât taximetristul, cât și pasagerul ar fi încercat să le explice oamenilor legii că sunt prieteni, iar șoferul nu activează la moment pe rută, însă, fără succes.


Șoferul s-a ales cu un proces verbal și amendă de 2.000 de lei.

Contactat pentru o reacție, ofițerul de presă de la INSP, Natalia Golovco, a declarat că în cazul în care în taxi se află pasageri, indiferent dacă mașina este în tură sau șoferul este în afara orelor de muncă, conducătorul auto este obligat să poarte mască de protecție. În cazul în care nu este de acord cu sancțiunea aplicată, șoferul este în drept să atace procesul verbal în instanța de judecată.  

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer a fost surprins în timp ce „zboară” pe strada Creangă, fiind la un pas de a lovi un pieton

Un șofer din Capitală a fost surprins în timp ce circulă cu viteză excesivă pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei.

Publicat

Din cauza vitezei pe care o avea, conducătorul auto nu a crezut de cuviință să oprească la culoarea roșie a semaforului și și-a continuat drumul mai departe, circulând pe banda destinată transportului public din oraș, scrie Realitatea.md.

Șoferul ar fi putut lovi în plin un pieton care însă a zăbovit un pic înainte de a traversa strada pe zebră.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la INSP, Natalia Golovco, a declarat că oamenii legii s-au autosesizat în baza imaginilor postate pe internet și, la moment, întreprind toate acțiunile necesare pentru a identifica și penaliza șoferul.


Amintim că, potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, șoferii care circulă pe banda dedicată transportului public pot fi pedepsiți cu o amendă de la 750 de lei și până la 1 500 de lei, dar și cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.


Citește mai departe

topul săptămânii