Rețele de socializare

Moldova

Șoferii ar putea rămâne fără permis și fără mașină în cazul accidentelor grave comise la beție

Publicat

Șoferii care provoca la beție accidente soldate cu urmări grave vor rămâne fără mașină, aceasta urmând a fi confiscată. Și vitezomanii vor primi sancțiuni mai dure și vor rămâne fără permis de conducere. Sunt propuneri ale Inspectoratului General al Poliției, discutate în cadrul unor consultări publice, transmite IPN.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției juridice a IGP, a declarat că , pe parcursul anului 2020, au fost depistați 5 851 de șoferi în stare de ebrietate. La beție au fost provocate 312 accidente rutiere, în care au murit 22 de oameni, iar 179 s-au ales cu traumatisme. Poliția propune sancțiuni mai aspre, inclusiv confiscarea mașinii, în cazul în care șoferul beat provoacă un accident grav, soldat cu vătămare gravă a integrității corporale, a sănătății sau cu decesul unei persoane.

De asemenea, vor fi trase la răspundere penală persoanele care au predat cu bună știință conducerea mijlocului de transport unei persoane care nu deține permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce și care provoacă accident grav. Se propune instituirea mecanismului de tragere la răspundere a proprietarului mijlocului de transport dacă acesta refuză sau se eschivează să comunice poliției identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea mașinii care a fost implicată în comiterea unei contravenții rutiere sau dacă prezintă date eronate.


La răspundere penală vor fi trase și persoanele care părăsesc locul accidentului, chiar și în cazul în care au cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății. Anul trecut, în 76 de cazuri șoferii au părăsit locul accidentului. În aceste accidente 23 de persoane au decedat și 65 au fost traumatizate.

Modificările propuse țin și de mecanismul punctelor e penalizare. În cazul în care vor fi acumulate 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce va fi suspendat pe un termen de 30 de zile, Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele șase luni de la data expirării ultimei suspendări se va solda cu o nouă suspendare, deja pentru 60 de zile. Iar dacă acumulează din nou cel puțin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării suspendării repetate, permisul va fi suspendat deja pentru 180 de zile.

De asemenea, se propune instituirea suspendării dreptului special de a conduce în cazul depășirii limitei de viteză. Astfel, depășirea limitei de vitează de la 40 la 60 km/oră se va sancționa cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale, cinci puncte de penalizare și cu suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 30 la 45 de zile. În cazul depășirii limitei de la 60 la 80 km/oră, sancțiunea va fi amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, șase puncte de penalizare și suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 60 la 75 de zile. Din cauza vitezei excesive, de la începutul anului s-au produs 742 de accidente (614 în 2020), soldate ci o sută de decese și 849 de răniți.


Poliția propune că și ciclomotoarele, trotinetele electrice să fie atribuite la categoria mijloacelor de transport, iar ca urmare persoanele care comit încălcări rutiere cu ele să fie trase la răspundere. O altă propunere se referă la înăsprirea sancțiunilor pentru consumul băuturilor alcoolice în locuri publice și pentru apariția în locuri publice în stare de beție.

Advertisement

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

Moldova

Accident grav, la Durlești: O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital

Accident violent în orașul Durlești din municipiul Chișinău. O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Svetlana Scripnic, în dimineața de 28 martie, la ora 08:06 a parvenit informația pe faptul că pe strada păcii 29 s-a produs accident rutier  soldat cu deteriorarea vehiculelor și o persoană traumatizată.

Potrivit informațiilor primare obținute de la fața locului s-a stabilit că conducătorul automobilului de model Tesla, o femeie în vârsta 37 ani, deplasându-se pe drumul secundar nu a cedat trecerea vehiculului care se deplasa pe drumul cu prioritate și ca rezultat s-a ciocnit cu automobilul de model Renault, condus de un bărbat în vârstă de 34 ani. În urma impactului, Tesla a fost proiectată în automobilul de model Volvo care era parcat la marginea drumului.

În rezultatul accidentului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar șoferița de Tesla a fost preluată de serviciul medical de urgență.


Cercetările continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii