Rețele de socializare

Moldova

Răsturnare de situație! Dosarul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omor intenţionat la Elizaveta, reexaminat

Publicat

Răsturnare de situaţie în cazul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omorul unui tânăr din satul Elizaveta. Pentru că l-a ameninţat cu moartea pe unchiul victimei, Curtea de Apel Bălţi l-a condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, de trei ori mai mult decât a dictat iniţial Judecătoria Bălţi, scrie Canal2.

Acum Curtea reexaminează dosarul lui Tătaru pentru omor intenţionat.

Între timp, Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat public injuriile fostului primar de Bălţi la adresa magistraţilor.


Renato Usatîi i-a ameninţat pe judecători, pentru greşeli de procedură, care au permis eliberarea lui Tătaru, după un an de arest preventiv.
Totuşi, potrivit membrilor CSM, Usatîi are dreptul la liberă exprimare.

„La toţi care au fost implicaţi în acest proces, le-au rămas zile numărate. Eu vreau să vă spun, stimaţi judecători, că eu voi deveni cel mai mare duşman al vostru. Voi sunteţi „bespridelishishi” şi credeţi numai în bancnote şi „kuliok”. Pentru voi, nenorociţilor şi nemernicilor, eu voi fi cel mai mare duşman.”

Renato Usatîi a făcut aceste declaraţii în ziua de 6 iulie 2021, când Curtea de Apel Bălţi a anulat decizia de condamnare a lui Vitalie Tătaru la 17 ani de închisoare, pentru asasinarea tânărului Simion Botnari, şi a trimis dosarul la reexaminare la Judecătoria Bălţi, pe motiv că prima instanţă a schimbat membrii completului de judecată în timpul procesului, ceea ce contravine legii. În consecinţă, s-a reluat examinarea dosarului de la zero, chiar dacă din momentul săvârşirii omorului trecuse aproape un an şi jumătate. Mai mult, inculpatul nu putea fi ţinut în continuare în arest preventiv şi a fost eliberat în noaptea de 22 iulie.


După 18 ore de libertate, timp în care a fost păzit de poliţişti la domiciliu, Vitalie Tataru a ajuns din nou după gratii, aşa cum procurorii au obţinut o sentinţă de condamnare în dosarul pentru ameninţarea cu moartea. Atunci el a fost încătuşat chiar în sala de judecată.

Trei dintre judecătorii care au făcut parte din completul de judecată au depus o sesizare la CSM, prin care au reclamat limbajul folosit de Usatîi şi au cerut să se ia atitudine. În timp ce Inspecţia judiciară a cerut sesizarea organelor de drept în privinţa ameninţărilor lansate de politician, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au declarat inadmisibilă cererea celor trei magistraţi. Chiar dacă a condamnat public limbajul licențios folosit la adresa judecătorilor, CSM a constatat că Renato Usatîi are dreptul la libera exprimare. Informaţia ne-a fost confirmată de preşedintele interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă.

Anterior, Procuratura Generală s-a sesizat în cazul magistraţilor care ar fi admis acele încălcări de procedură judiciară, iar procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a înaintat la CSM proceduri disciplinare în privința a opt judecători, care au examinat dosarul lui Vitalie Tataru. Este vorba despre cinci magistraţi de la Judecătoria Bălţi şi trei de la Curtea de Apel Bălţi. Atunci Procuratura Generală anunţa că urmează să fie verificată şi legalitatea acţiunilor procurorilor în cadrul unor proceduri disciplinare. Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, ne-a spus că nu există o finalitate în privinţa sesizărilor lui Stoianoglo, care continuă să fie examinată de către Inspecţia judiciară. Potrivit ofiţerului de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, în urma verificărilor s-a constatat că judecătorii sunt cei care au dus la tergiversarea acestui dosar. Iar preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, ne-a declarat că CSP nu a înregistrat abateri disciplinare pe numele procurorilor.


Între timp, avocatul familiei victimei ne-a spus că dosarul în care Tătaru este acuzat de omor intenţionat se află abia la etapa de audiere repetată a martorilor la Judecătoria Bălţi. Surse din cadrul sistemului judecătoresc ne-au explicat că, în cazul în care Curtea de Apel Bălţi nu accepta argumentele Procuraturii de circumscripţie Bălţi privind necesitatea înăspririi sentinţei pentru ameninţarea cu moartea, exista riscul ca Vitalie Tătaru să fie pus din nou în libertate la 21 decembrie, când urma să-şi ispăşească pedeapsa de 5 luni de puşcărie, stabilită iniţial de prima instanţă. Potrivit aceloraşi surse, există puţine şanse ca până la sfârşitul anului Judecătoria Bălţi să reuşească să emită o sentinţă repetată de condamnare pentru omor, iar autorităţile nu ar mai fi avut bază legală să-l ţină pe inculpat după gratii. L-am contactat pentru o reacţie în acest sens pe judecătorul de instrucţie responsabil de relaţii cu mass-media din cadrul Judecătoriei Bălţi, Stanislav Sorbalo, iar acesta ne-a spus că nu se poate expune dacă până la finele anului va fi sau nu o sentinţă pentru inculpat.

„La etapa actuală, când dosarul se află în examinare nu pot să mă expun despre acţiunile instanţei de judecată, aşteptăm sentinţa.”


În ceea ce priveşte completul de magistraţi care ar fi admis încălcări de procedură care au permis ulterior eliberarea lui Tătaru, Sorbalo a declarat că hotărârea care îi vizează pe magistraţi va fi examinată în data de 5 noiembrie, în cadrul Colegiului disciplinar al CSM.

„Deja Colegiul disciplinar urmează să se stabilească toate circumstanţele, de către cine a fost modificată componenţa, de câte ori, nu am dreptul acum să vin cu unele calificative.”

Ofiţerul Inspectoratului General de Carabinieri, Vitalie Tătaru, l-a împuşcat mortal pe Simion Botnari, un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălţi. Tragedia s-a produs în noaptea de 13 ianuarie 2020. Victima ar fi încercat să intervină într-un conflict apărut între vărul său şi atacator. Vitalie Tataru şi-a recunoscut anterior vina în comiterea asasinatului, dar s-a declarat nevinovat în dosarul de ameninţare cu moartea a unchiului victimei.

Moldova

Ani grei de pușcărie: Un bărbat și-ar fi violat nepoata, iar un tânăr și-a exploatat sexual iubita

Acuzați de crime sexuale. Un individ va sta ani grei în detenție, iar altul abia urmează să-și primească sentința.

Publicat

Bărbatul de 65 de ani din raionul Hîncești, reținut anterior pentru că și-ar fi violat nepoata de doar cinci ani va compărea pe banca acuzaților. Crima s-a produs pe 31 ianuarie, iar poliția a fost anunțată de mama fetiței. Femeia le-a spus oamenilor legii totul s-a petrecut când ea era la magazin. Individul se află în arest preventiv și nu-și recunoaște vina. Acesta riscă până la 20 de ani de pușcărie sau detenție pe viață.

În același timp, un tânăr din Telenești își va petrece următorii 13 ani după gratii, fiind învinuit că ar fi exploatat sexual o adolescentă. Potrivit procurorilor PCCOCS, cei doi ar fi făcut cunoștintă pe internet în 2019 când tânărul se afla în Germania. Ulterior, în 2021, pe când fata avea 16 ani și inculpatul- 20, cei doi ar fi reluat comunicarea, iar ultimul ar fi convins-o să-i trimită filmulețe cu tentă sexuală.

În același timp, tânărul i-ar fi făcut cadou un telefon mobil și în acest fel a început să-și impună controlul asupra minorei. Mai mult, acesta ar fi înregistrat pe ascuns și secvențe video în care cei doi întrețineau relații sexuale.


În acest fel, tânărul ar fi amenințat-o cu publicarea imaginilor pe internet, dacă minora va refuza să întrețină în continuare cu el relații intime.

După doi ani, adolescenta a hotărât să pună punct relației abuzive, însă ultimul a trimis apropiaților fetei mai multe fotografii și filmulețe nud ale tinerei.

Părinții adolescentei au anunțat forțele de ordine, iar ulterior individual a fost reținut. Pe lângă cei 13 ani de pușcărie, acesta a fost obligat să achite și un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei.


Citește mai departe

Moldova

Explozie într-un apartament din Chișinău. Proprietarul, în vârstă de 72 de ani a suferit arsuri

O persoană a primit arsuri după producerea unei deflagrații în urma scurgerii de gaz într-un bloc de locuit de pe strada Maria Drăgan 8/1 din municipiul Chișinău.

Publicat

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:30. Potrivit informațiilor recepționate, locatarii blocului au auzit sunetul exploziei și au apelat serviciile de urgență.

La fața locului au intervenit angajații Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana și specialiștii Centrului Republican de Intervenții Operative al IGSU, care au stabilit că explozia s-a produs în urma scurgerii de gaz de tip propan-butan de la o butelie defectă. Incendiul în locuința nu s-a produs, iar în urma incidentului a fost deteriorat geamul și peretele din interiorul apartamentului. Totodată, angajații IGSU au evacuat prin geam de la etajul cinci proprietarul apartamentului, un bărbat de 72 de ani.

Acesta a primit diverse arsuri de gradul I și II pe suprafața corpului. Bărbatul în stare de șoc a fost preluat de urgență la spital pentru îngrijiri necesare.


Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest sens, IGSU repetat îndeamnă cetățenii să evite utilizare buteliilor de gaz în blocuri locative și gospodării particulare. Persoanele , care optează pentru exploatarea buteliilor sunt rugate să le păstreze în exteriorul locuințelor și să le alimenteze doar cu combustibil pentru care sunt destinate.

În cazul utilizării instalațiilor alimentate la gaze naturale, oamenii sunt rugați să respecte cu prudența maximă regulile de siguranță.


Mai mult, instalațiile conectate la gaze naturale și buteliile de gaz trebuie să fie verificate sistematic, iar în cazul depistării unor defecțiuni cetățenii trebuie să solicite ajutorul specialiștilor.


Citește mai departe

Moldova

Clipe de groază pentru un copil de 13 ani. O mașină a dat peste el în timp ce se plimba cu bicicleta

Clipe de groază pentru un copil de 13 ani. O mașină a dat peste el în timp ce se plimba cu bicicleta.

Publicat

Accidentul rutier a avut loc în seara de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, în apropierea localității Țîpala din raionul Ialoveni.

La fața locului au intervenit de urgență polițiști, dar și o echipă de medici cu ambulanța, care l-au transportat pe copil la spital.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Ialoveni, Mariana Didenco, la volanul automobilului se afla un tânăr de 20 de ani.


Acesta se deplasa în aceeași direcție cu biciclistul, iar la un moment dat, din spusele șoferului, copilul a virat brusc spre stânga, iar el nu a reușit să frâneze pentru a evita impactul.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatele au demonstrat că tânărul nu consumase alcool.  Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii