Rețele de socializare

Moldova

Pandora, tehnologia prin care se pot fura mașini de lux în 30 de secunde. Schema este utilizată și de moldoveni

Dotați cu tehnologie, hoții au pus la punct o nouă metodă și reușesc să fure mașini de zeci sau sute de mii de euro. Cu ajutorul unui dispozitiv numit Pandora scanează cheia autoturismului prin ușa casei, fără că proprietarul să aibă habar.

Publicat

Generează astfel o dublură și dispar în 30 de secunde, cu tot cu autoturismul de lux. Astfel de lovituri sunt tot mai dese și în România, după ce în Anglia polițiștii vorbesc deja despre un fenomen.

Imaginile surprinse în Marea Britanie de camera de supraveghere a unui imobil arată cum în 30 de secunde un individ mascat reușește cu un dispozitiv să copieze semnalul dat de cheia unui autoturism de lux și să pornească mașina parcată în fața casei, transmite Stirileprotv.RO.

Dispozitivul folosit se numește Pandora și costă pe piața neagră 10.000 de euro. Pandora poate deschide mașinile de lux indiferent de anul de producție, spun experții auto.


În câteva secunde, creează practic o dublură a cheii originale prin copierea datelor necesare și astfel hoții deschid și pornesc mașina. Apoi dispar. Metoda de furt cu Pandora a fost denumită „jaf în 30 de secunde” sau ”relay atack”.

Comisar șef Adrian Tudose, șef Serviciu Furturi Auto București: ”Este necesară o specializare a infractorilor pentru că sunt dispozitive care trebuie utilizate într-un anume fel, sunt două dispozitive conectate, cu unul se citește informația de pe cheie, iar celălalt stă în apropierea mașinii și astfel se deschide și motorul pornește”.

Și la noi au apărut grupări de hoți care folosesc asemenea dispozitive. Din cauza lor Ada, o tânără de 24 de ani din Capitală, a rămas fără bolidul parcat în fața casei.


Ada, proprietar mașină: „Era exact parcată în locul în care o puneam de obicei și când am ieșit dimineața cu câinele mașina nu mai era. Tata fusese întrebat în ziua respectivă insistent de cineva cu un Logan alb date despre mașină și cred că atunci au copiat cheia, au interceptat semnalul ei ca dimineață să nu o mai găsim. Cinci mașini au fost furate în aceeași noapte”.

Autoturismul a fost găsit rapid pentru că hoții nu apucaseră să plece din țară. Ajunseseră doar până la Ploiești.

În țară, spun anchetatorii, folosesc această metodă grupări albanezo-române sau din Republica Moldova. Hoții de mașini își cumpără dispozitivele de ultimă generația de pe piața neagră din Albania și Ucraina. Iar mașinile pe care le fură le duc de obicei în Georgia, Belarus, Serbia și Ucraina.


În Anglia, de pildă, pentru anumite mărci de autoturisme, companiile de asigurări cer elemente suplimentare de siguranță atunci când întocmesc o poliță de asigurare facultativă. Iar unii vânzători de autoturisme de lux menționează această vulnerabilitate în broșura mașinii.

Ada, victimă: ”Dacă aș sta acolo pentru tipul ăsta de mașină mi-ar spune că am nevoie ca să îmi facă poliță de garaj suplimentar cu sistem de alarmă și cameră. Din fericire, la noi încă se fac asigurări”.


Până acum, polițiștii de la Furturi Auto din București au recuperat mai multe autoturisme și au prins două grupări de hoți care acționau cu dispozitive Pandora.

Dacă infractorii apucă să scoată mașinile din țară, acestea sunt găsite și recuperate mai greu pentru că adesea noii proprietari sunt din lumea interlopă. Șterg seriile de sașiu și reușesc să păstreze autoturismele furate.

Pentru că recepționarea semnalului se poate face și prin ușa casei iar tehnologia utilizata are rază de până la 1 km, specialiștii spun că în afara de asigurarea autoturismului în caz de furt o altă metodă de protecție ar fi și păstrarea cheilor în locuri cât mai îndepărtate de ușa de la intrare, protejate de o husă sau o cutie de aluminiu.

În România sunt 19 importatori de mărci auto cărora Știrile PROTV le-au solicitat puncte de vedere cu privire la această vulnerabilitate.

Până acum doi dintre ei ne-au dat asigurări că au fost luate măsuri pentru împiedicarea acestui tip de furt prin actualizarea sistemului astfel încât infractorii să nu mai aibă acces la datele cheilor.

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii