Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Un contrabandist cu anabolizante, căutat de Interpol, a încercat să mituiască ofițerii SIS cu mii de euro

Un tânăr, anunțat în căutare internațională de mai mult timp, a vrut să scape basma curată și a încercat să-i mituiască cu mii de euro pe ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, după ce aceștia l-au încătușat.

Publicat

Tânărul ar fi membru activ al unei grupări specializate în contrabandă cu țigări și anabolizante prin Aeroportul Internațional Chișinău și din care anterior au făcut parte și polițiști de frontieră. Gruparea a fost destructurată de SIS în vara anului 2017, transmite deschide.md

Joi, 4 februarie, în cartierul Telecentru al capitalei, în cadrul unei operațiuni, ofițerii SIS au încătușat un tânăr în vârstă de 27 de ani, originar din Călărași, care era condamnat pentru că ar fi organizat mai multe filiere internaționae de contrabandă cu țigări și anabolizante.

Individul, înainte de a fi emisă sentința, în baza unor acte false a reușit să dea bir cu fugiții din țară, iar peste câțiva ani, cu alte acte care la fel erau false, a revenit acasă, asta deși era anunțat atât în căutare națională cât și în căutare internațională prin intermediul Interpol.


Ofițerii SIS au stabilit locul aflării acestuia și au tăbărât pest el, însă pentru libertatea sa, tânărul le-a propus mită în mărime de 3000 de euro. Ofițerii au refuzat banii și au făcut un denunț pentru tentativă de corupere, iar ulterior l-au transmis pe tânăr în custodia organelor de drept.

Solicitat telefonic, Viorel Tentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din R.Moldova, ne-a comunicat că acțiunea de reținere a persoanei a fost un rezultat al cooperării dintre Interpol și SIS.

Daniela Mînzatu, purtătorul de cuvânt al SIS, a confirmat cazul pentru Deschide.MD, inclusiv informația că acesta ar fi încercat să-i mituiască pe ofițerii SIS, dar și a precizat că activitatea de prevenire și combatere a corupției este un obiectiv prioritar în cadrul SIS.


„Instituția, după cum am declarat la începutul anului curent, și-a asumat mai multe sarcini pe acest palier, inclusiv pe plan intern. Acțiunea colegilor noștri, de fapt trebuie să prezinte o normalitate, însă nu ceva senzațional, dar oricum apreciem și suntem mândri de acțiunile lor. Reiterăm că orice manifestare contrar normelor legale și a Codului de etică și deontologie a ofițerului de informații va fi minuțios investigată și aplicate măsuri în conformitate cu legislația în vigoare. Angajații SIS, de nenumărate ori, au fost instruiți și informați privind infracțiunile de corupție și formele asociate acesteia, precum și care sunt consecințele implicării în asemenea ilegalități”, spune Mînzat.

Reprezentantul SIS a ținut să specifice că factorii de decizie ai SIS au apreciat comportamentul și acțiunile subalternilor, caracteristice și demne de statutul unui ofițer, și se arată convinși că ei vor servi un exemplu forte pentru funcționarii publici cu statut special, dar nu în ultimul rând și pentru societate.

Tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior urmează să-și ispășească pedeapsa în una dintre instituțiile de detenție din țară.


Aici este de menționat că individul făcea parte din una dintre cele mai mari rețeli specializată în producerea, comercializarea și traficul ilicit de produse steroide – anabolizante, care a fost destructurată de SIS în vara anului 2017.

Într-un comunicat remis presei, SIS-ul anunța că potrivit datelor acumulate, materia primă destinată contrafacerii anabolicelor era introdusă ilegal din China, ulterior într-un depozit clandestin echipat cu utilaj performant, erau produse în cantități deosebit de mari de anabolizante. Produsul finit era comercializat atât pe piața internă, cât și transportat prin contrabandă în spațiul UE. În scopul camuflării activității infracționale membrii grupării utilizau ilegal echipamente și tehnică specială: de bruiaj, de colectare ascunsă a informațiilor, drone și aparate de criptare a datelor.


Atunci, ofițerii SIS au descins cu percheziții la 16 adrese din mun. Chișinău, fiind depistate: liniile clandestine de producere, produse steroide cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, mijloace financiare provenite din activitate infracțională în sumă de peste 100 mii euro, peste 50 carduri bancare, înscrisuri de ciornă, purtătoare de informații electronice, calculatoare, peste 30 telefoane mobile, arme și muniții deținute ilegal.

La unul din liderii grupării a fost depistată tehnică specială performantă, destinată contracarării măsurilor tehnice de investigații a organelor de drept.

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii