Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Doi pescari, la un pas să se înece după ce gheaţa fragilă de pe un lac din Capitală a cedat sub picioarele lor

Doi pescari au fost la un pas să se înece după ce gheaţa fragilă de pe un lac din Capitală a cedat sub picioarele lor. Victimele au fost scoase la timp din apa rece de salvatori. Din fericire, nu a fost un caz real, ci o simulare organizată astăzi pe lacul din parcul Valea Morilor din Capitală, de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Salvatorii atrag atenţia că în astfel de situații, câteva minute petrecute în apa rece ca gheaţa pot fi fatale.

Publicat

Potrivit scenariului, un bărbat care pescuia la copcă a căzut în apa rece după ce stratul subţire de gheaţă a cedat. În ajutor i-a venit un amic care a căzut şi el în apă, transmite publika.md

Situația a fost la un pas de scăpa de sub control după ce și un salvator care încerca să îi ajute a căzut în apă.

Operaţiunea de salvare a celor trei a durat mai puţin de 4 minute. Salvatorii spun că o persoană care cade în apa rece poate ieși la mal și pe cont propriu.


SERGIU UNGUREANU, salvator:”Există șanse să vii singur la mal. Pe marginea gheții trebuie să ieși târâș. Să nu încerci să te ridici în picioare deodată. Pe burtă, și târâș – târâș să meargă câțiva metri până când simte că gheața este mai tare.”

În astfel de situații, orice secundă contează: un om poate intra în șoc hipotermic după 7 minute petrecute în apa rece ca gheața. Specialiștii au arătat şi cum trebuie acordat primul ajutor în astfel de cazuri.

IGOR MOCANU, ofițer principal Centrul Republican de Instruire:”În cazul nostru dacă persoana este conștientă, noi îl învelim, îl monitorizăm. Atâta timp cât așteptăm ambulanța, noi îl transportăm în spațiu cald, dar trebuie să fie treptat, nu trebuie să fie temperatură bruscă. Evităm țigări, alcoolul nu se permite și cafea. ”


Salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie vigilenți și să evite pescuitul la copcă sau mersul pe gheața fragilă a lacurilor.

DUMITRU VIERU, șef secție control stație salvare:”Un moment important e ca distanța între pescari să fie de cel puțin trei metri la ieșitul pe gheață. Ieșirea pe gheață va fi numai în cazul dacă gheață va fi verzuie, albăstruie.”

La un metru de mal, grosimea gheții este de aproximativ 4 cm, iar salvatorii spun că nu poți fii în siguranță decât dacă gheața are peste 7 centimetri grosime.


Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în Moldova, în jur de 9 copii şi adulţi mor înecaţi anual în apa rece după ce le cedează gheața sub picioare.

Moldova

Un TIR încărcat cu semințe de floarea-soarelui s-a răsturnat la Bălți: Șoferul, transportat la spital

În seara zilei de 15 aprilie 2024 salvatorii din nordul țării au descarcerat o persoană în urma unui accident rutier produs la periferia orașului Bălți.

Publicat

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat al ora 19:56. Potrivit informațiilor înregistrate, un camion de model MAN TGA s-a inversat în timpul deplasării, iar conducătorul  auto a rămas blocat în cabina TIR-ului.

La fața locului, în mod de urgență au intervenit angajații Direcției Regionale Căutare Salvare nr.2 a IGSU. Pompierii au efectuat lucrări de descarcerare a conducătorului auto, un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a primit diverse traumatisme.

Ulterior, acesta în stare conștientă a fost preluat de echipa de medici și transportat la spitalul municipal din Bălți. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de către organele de drept.


Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 62 situații de risc.


Citește mai departe

Moldova

Tragedie la Bălți: O fetiță de 12 ani, găsită strangulată într-o fâșie forestieră

O fetiță de 12 ani a fost găsită strangulată într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți. Cazul a avut loc pe data de 13 aprilie, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele acestei tragedii.

Publicat

„Pe data de 13 aprilie, poliția din Bălți a fost sesizată despre depistarea unei minore de 12 ani, strangulată, într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți.

La examinarea de către medici, pe corpul neînsuflețit al minorei nu au fost depistate semne de moarte violentă.

Cazul a fost înregistrat, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în cadrul unui proces penal.


Totodată, cadavrul minorei a fost îndreptat pentru efectuarea expertizei medico-legale”, informația a fost comunicată pentru UNIMEDIA de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Bălți, Ina Banari.


Citește mai departe

Moldova

„De vină este imprudența”. IGSU anunță cea mai probabilă cauză a izbucnirii incendiului la Liceul „Liviu Deleanu”

Incendiul de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției.

Publicat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că cea mai probabilă cauză a incendiului ar fi încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Asta întrucât cu puțin timp înainte de izbucnirea flăcărilor, la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație.

Potrivit pompierilor, în urma procesului de sudură electrică se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile.

În același timp, celelalte versiuni precum suprasolicitarea rețelei electrice, sau imprudența în timpul fumatului, au fost excluse de către specialiști.
Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Este vorba despre schimbarea tavanului cantinei, reparația podului și a pereților, schimbarea teracotei, ușilor și a geamurilor mistuite de flăcări.


Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” s-a produs în amiaza zilei de 5 aprilie, curent, la demisol. În acel moment, în instituție se aflau aproximativ 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire. La fața locului au intervenit 60 de pompieri cu zece unități de tehnică, iar flăcările au fost localizate și ulterior mistuite după aproximativ două ore. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.


Citește mai departe

topul săptămânii