Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Ofițerul MAI, omorât în acest weekend, petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare

În noaptea de sâmbătă, 28 noiembrie, în jurul orei 22:10, un trecător a găsit în spatele Palatului Național ,,Nicolae Sulac” zăcând pe asfalt, într-o baltă de sânge, cadavrul unui bărbat. Trecătporul imediat a sesizat poliția. Victima era un angajat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, originar din Ialovani, în vârstă de 47 de ani, care murise în condiții suspecte.

Publicat

După ce cadavrul a fost examinat de către medicii-legiști, s-a stabilit că acesta totuși a fost ucis, iar în cadrul măsurilor speciale de investigații oamenii legii au stabilit că vinovat de moartea angajatului MAI se face un tânăr de 20 de ani, transmite deschide.md

Victima, un plutonier major al serviciului intern din cadrul Inspectoratului General pentru Situații Urgente al MAI, Sergiu Gîndea, se afla în exercițiul funcției în cadrul Direcției asigurarea securității antiincendiare la obiectivele de importanță strategică.

În noaptea de sâmbătă, după ce a fost găsit cadavrul, medicii-legiști, vizual nu au observat careva semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, deși ofițerul avea nasul fracturat, iar pe asfalt erau mai multe urme de sânge. Versiunea preliminară, luată în calcul atunci, era că acesta ar fi suferit un stop cardiac, s-a prăbușit jos și probabil și-a fracturat nasul.


Ieri, a treia zi de la descoperirea macabră, s-a stabilit totuși că nu este vorba despre o moarte subită, ci că în spate se ascunde o crimă. Ofițerul a fost ucis de către un tânăr de 20 de ani.

În urma expertizei medico-legală mai amănunțită s-a stabilit că decesul a survenit în urma hemoragiei intracerebrală, ca urmare a traumei craniu-cerebrală închisă.

Ofițerii de investigații au identificat imediat două persoane suspecte, un tânăr de 20 de ani și un minor. Tânărul a fost reținut și escortat la Direcția de Poliției a municipiului Chișinău, iar la scurt timp a fost reținut și minorul.
Surse apropiate anchetei, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că angajatul MAI a fost bătut de către tânărul de 20 de ani, iar minorul a fost doar martor. Ultimul, în cadrul audierilor, a confirmat că bărbatul a fost bătut de către amicul său, după ce între ei s-a iscat un conflict.


Totul ar fi pornit după ce angajatul MAI, care era la acea oră se afla în exercițiul funcției, le-a făcut observație pentru faptul că consumau bere pe scările Palatului Național „Nicolae Sulac” și le-a cerut să plece, iar acest fapt l-a deranjat pe tânărul de 20 de ani care și l-a luat la pumni. După ce victima a căzut jos, tânărul de 20 de ani și amicul său de pahar au dat bir cu fugiții.

La fel ca și victima, Sergiu B. tânărul reținut, s-a dovedit a fi originar din raionul Ialoveni. Oamenii din localitatea de baștină a suspectului, susțin că de mai mult timp acesta nu locuiește în sat.


„El este băiat din flori, deși tot satul știe cine îi este tatăl. Este un bărbat de la noi din sat care se ocupă cu nucile. El nu este scris după familia tatălui, ci după a mamei. Au locuit o perioadă în casa străbunicii, iar după ce mama sa a plecat la muncă peste hotare, aproximativ când era prin clasa a doua, el a fost luat de către bunica sa la Chișinău. În sectorul Botanica locuiesc, dacă nu greșesc”, ne-a spus o femeie din localitatea de baștină a tânărului, dar care ne-a solicitat să nu-i divulgăm numele.

Femeia ne-a mai spus că tânărul ar fi sportiv și s-ar fi ocupat cu lupta.


Mai mult, alte voci din aceeași localitate, susțin că de fapt, mama tânărului, deși e plecată la muncă peste hotare, nici chiar rudele nu mai știu care îi mai este viața. A dispărut de ceva timp și nu mai dă niciun semn de viață.

Solicitat telefonic, Sergiu Zeamă, procurorul de caz din cadrul Procuraturii sectorului Buiucani, nu ne-a putut confirma dacă suspectul avea pregătire fizică și se ocupa cu luptele, însă a confirmat faptul că minorul care era cu el a făcut declarații și figurează ca martor în dosar.

„Nu vă pot comunica multe detalii despre acest caz pentru a nu periclita mersul anchetei. Suspectul a evitat să facă declarații că își recunoaște vina sau nu. La ora actuală cunoaștem că au fost două lovituri, una cu pumnul și alta cu piciorul, fapt confirmat și de martor. Pe numele său a fost pornită o cauză penală în conform art. 145 Cod penal „Omor”, iar dacă îi vom demonstra vinovăția sa în cadrul instanței de judecată, în conformitate cu legislația în vigoare, acesta riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detențiune pe viaţă. Acum el este reținut pentru 72 de ore, iar mâine urmează să cerem mandat de arest pentru 30 de zile”, susține Zeamă.

Poliția Capitalei a publicat astăzi o înregistrare video de la audierile suspectului, în care acesta le povestește polițiștilor, pe o notă calmă cum l-a ucis pe bărbat. Acesta susține că angajatul MAI l-ar fi lovit cu o țeavă, însă sursele noastre, apropiate anchetei susțin că această declarație a tânărului este departe de a fi adevărată și ar fi fost făcută mai mult cu scopul de a prezenta acțiunile sale drept „legitimă apărare”.

Unul din paznicii Palatului Național „Nicolae Sulac”, care l-au cunoscut pe Sergiu Gîndea, a declarat reporterului Deschide.MD că nu crede că Gîndea ar fi fost în stare să lovească pe cineva și că este imposibil o asemenea acțiune din partea sa, căci nu era o persoană violentă și mereu îi atenționa verbal pe cheflii. Acesta mai spune că de mai mult timp se confruntă cu problema tinerilor care consumă băuturi alcoolice pe scările Palatului Național, în special vara, însă această problemă așa și nu a mai fost rezolvată.

Generalul Mihail Harabagiu, șeful IGSU, ne-a spus într-o discuție telefonică că astăzi ofițerul a fost petrecut pe ultimul drum cu fanfară și onoruri militare, iar la funeralii au fost prezenți rudele, prietenii, colegii de arme, dar și secretarii de stat de la MAI.

Harabagiu a avut doar cuvinte de laudă despre Sergiu Gîndea, atât ca om cât și ca ofițer, dar și a menționat că acesta activat în cadrul MAI de mai bine de 20 de ani, iar anul acesta ar fi intenționat să se penzioneze.

Sergiu Gîndea era căsătorit și a lăsat în urma sa o fiică de 20 de ani și o soție îndurerată.

Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

topul săptămânii