Rețele de socializare

Moldova

Braconierii și vânătorii ce dețin arme ilegal, sub lupa poliției capitalei

În acest context, începînd cu 15 august 2020, poliţiştii au efectuat 11 razii în teritoriul deservit şi au verificat circa 57 de vânători.

Publicat

Analiza efectuată în perioada desfăşurării sezonului de vînătoare, denotă faptul că se admit încălcari frecvente a prevederilor actelor normative privind portul, transportarea şi folosirea armelor.

În acest context, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vînatului, reamintim amatorilor acestui gen de activitate regulile de securitate:

1. Posesorul armei de vînătoare este responsabil de păstrarea corectă a armei şi muniţiilor, precum şi de toate consecinţele posibile, care rezultă de pe urma păstrării neglijente sau nelegitime a armei.


2. Arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;

b) să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie transmisă sub nici o formă altor persoane;


c) să fie însoţită de documentul care atestă dreptul de port şi de folosire.

3. Posesorul armei de vînătoare este obligat să asigure integritatea armei şi muniţiilor aferente conform legislaţiei în vigoare şi actelor normative ale Ministerului Afacerilor Interne.

4. Este interzisă tragerea şi aflarea cu arma încărcată în localităţi sau în apropierea lor.


5. Se interzice categoric folosirea armelor cu defecte tehnice.

6. În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vînătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă (cu excepţia trecerii de pe un sector pe altul, cînd arma trebuie să fie doar descărcată).


7. În timpul încărcării sau descărcării armei de vînătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pămînt, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.

8. Se interzice folosirea cartuşelor cu termen de valabilitate expirat sau degradate. Acestea trebuie transmise inspectorului autorizări pentru nimicire.

9. Se interzice categoric a împuşca asupra unei ţinte neclare (într-o pădure deasă, pe timp de ceaţă, în amurg, contra soarelui, etc.). Nu se admite să împuşcăm în direcţia unui zgomot. Asemenea împuşcături poate fi cauza celor mai grave accidente.

10. La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate.

Advertisement

Moldova

Descoperire șocantă în Franța: Bebeluș, găsit mort într-o mașină de spălat. Mama copilului este o moldoveancă.

Tragedie cutremurătoare în Franța, unde un bebeluș a fost descoperit fără viață în tamburul unei mașini de spălat, într-o locuință din Valenton, o suburbie a Parisului. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 7 iulie, după ce mama copilului, o moldoveancă de 39 de ani, s-a prezentat la spital cu sângerări abundente.

Publicat

Potrivit presei franceze, medicii au constatat că femeia prezenta semne clare că a născut recent – inclusiv prezența placentei și a cordonului ombilical – însă aceasta a negat totul.
Suspiciunile au fost imediat transmise autorităților, care au început o anchetă penală.

O primă percheziție la domiciliul femeii nu a dus la descoperirea copilului. Ulterior, mama a recunoscut că a născut, dar nu a oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu nou-născutul.

Polițiștii au revenit și au reluat căutările. În cele din urmă, trupul bebelușului a fost găsit ascuns în mașina de spălat.


Din primele constatări nu s-au observat urme vizibile de violență pe corpul micuțului, însă cauza exactă a morții va fi stabilită în urma unei autopsii.

Femeia se află internată în spital, sub supraveghere medicală, și nu a putut fi încă audiată de anchetatori. Poliția franceză a deschis oficial un dosar penal pentru omor voluntar asupra unui minor sub 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

Tamponare fatală la Sîngerei: Un bărbat de 53 de ani a fost spulberat de un camion.

Tragedie pe șosea, în raionul Sîngerei. Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost lovit mortal de un camion. Accidentul s-a produs în seara zilei de 10 iulie, în jurul orei 22:20, pe o porțiune de traseu neiluminată.

Publicat

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul- un bărbat de 40 de ani- se deplasa regulamentar pe traseu, când la un moment dat în față i-ar fi apărut pietonul, care mergea pe acostament, în aceeași direcție de mers. Impactul a fost extrem de violent, iar bărbatul de 53 de ani, a suferit răni incompatibile cu viața. La fața locului au fost trimise de urgență echipaje de poliție și ambulanță. Din nefericire însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat.

Șoferul a fost supus testării cu aparatul Drager, iar rezultatul a fost negativ — acesta nu se afla sub influența alcoolului în momentul producerii accidentului.

Oamenii legii au deschis o anchetă și urmează să stabilească toate circumstanțele care au dus la producerea tragediei.


Citește mai departe

Moldova

„Afaceri” cu bani publici: Percheziții de amploare într-un dosar de abuz de serviciu, la Taraclia.

Scandal cu iz penal în administrația publică locală din sudul țării. Ofițerii Centrului Național Anticorupție, în colaborare cu procurorii municipiului Chișinău, au descins cu percheziții în dimineața zilei de11 iulie în mai multe locații, într-un dosar de abuz de serviciu, soldat cu prejudicii în proporții deosebit de mari aduse bugetului local al raionului Taraclia.

Publicat

Conform informațiilor preliminare, în vizorul anchetatorilor se află atât persoane cu funcții de conducere din cadrul autorităților publice locale, cât și reprezentanți ai unor agenți economici. Aceștia sunt bănuiți că, începând cu anul 2021, ar fi pus la cale o schemă prin care atribuiau preferențial contracte publice de reparație a drumurilor locale, în schimbul unor foloase necuvenite.

Potrivit schemei descoperite de CNA, factori de decizie din cadrul administrației publice locale Taraclia ar fi ignorat deliberat ofertele mai avantajoase ale altor participanți la licitații și ar fi favorizat în mod repetat același operator economic, încălcând grav legislația privind achizițiile publice. Prejudiciile calculate până acum sunt semnificative și vizează fondurile destinate infrastructurii rutiere.

Pe marginea acestui caz a fost pornită o cauză penală pentru abuz de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau care a cauzat daune în proporții deosebit de mari.


Perchezițiile s-au desfășurat atât în municipiul Chișinău, cât și în raioanele de sud ale țării.

Oamenii legii continuă investigațiile în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, identificării tuturor persoanelor implicate și atragerii acestora la răspundere penală, conform legii.


Citește mai departe

topul săptămânii