Rețele de socializare

Moldova

În lipsa benzilor şi a indicatoarelor rutiere, şoferii din capitală nu pot fi amendaţi pentru încălcări în trafic

Fără marcaje nu există amenzi. În lipsa benzilor şi a indicatoarelor rutiere, şoferii din capitală nu pot fi amendaţi pentru încălcări în trafic.

Publicat

O confirmă şi un raport al Curţii de Conturi care arată că majoritatea imaginilor filmate de camerele de monitorizare nu pot fi folosite pentru sancţionarea şoferilor indisciplinaţi din cauza lipsei marcajelor de circulaţie.

“Nu sunt validate, în situaţia în care nu este prezent marcajul rutier sau este slab vizibil şi în cazul acesta nu putem să incriminăm o faptă contravenţională atât timp cât nu este prezent marcajul rutier”, a spus Pavel Apostol, şeful Serviciului „InfoTrafic” al Inspectoratului Național de Patrulare.

Cei de la Exdrupo explică că au maşini puţine şi nu reuşesc să termine lucrările de marcare la timp. În plus, nici vopseaua nu este de calitate şi se şterge foarte repede.

“Utilajele de marcaj de la regia Exdrupo sunt vechi. Regia Exdrupo are două utilaje, două maşini specializate care pot aplica marcajul rutier, dar noi avem nevoie de minimum cinci ca să aplicăm tot marcajul rutier într-o luna în tot oraşul”, a spus Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei Generale Transport şi Căi de Comunicaţii.


Un raport al Curţii de Conturi arată că 90 la sută din imaginile înregistrate de camerele de monitorizare nu pot fi folosite deoarece nu există marcaje în zonă.

“Unele camere preîntâmpină, persoanele care nu cunosc situaţia când văd o cameră care nu lucrează, încetinesc, sunt mai vigilenţi în trafic, dar totuşi ar fi de dorit ca aceste camere să lucreze la toată capacitatea lor”, a spus Sergiu Știrbu, şef Direcţia Generală Audit 5, Curtea de Conturi.

Indiferent dacă sunt sau nu penalizaţi, şoferii spun că prezenţa camerelor de supraveghere îi responsabilizează.


“- Am trecut marcajul acesta, linia stop.
– Conştient aţi făcut-o?
– Păi am fost de acord şi am plătit amenda cu reducere”.

“- Ştiaţi că aceste camere nu înregistrează toate încălcările?
-Ştiu, ştiu.
-De unde ştiţi?
-Mă mai uit la ştiri”.

“Desigur, îi fac pe şoferi mai responsabili. Cred că nu pe toţi, depinde, persoana dacă e responsabilă şi mai ţine cont de asta că mai bine banii aceştia să-i dea la un copil decât de plătit o amendă”.


Publika.md.

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii