Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Parcările gratuite ale MAI: cum funcționează și de ce unii șoferi continuă să parcheze neregulamentar

Două terenuri din Chișinău, din subordinea Ministerului de Interne, au fost transformate recent în parcări publice gratuite. Acestea oferă 250 și, respectiv, 150 de locuri de parcare. Totuși, unii șoferi continuă să parcheze în locuri interzise, motivând că… nu au știut de existența parcărilor.

Publicat

Parcarea publică din apropierea Spitalului Republican are o capacitate de 250 de locuri. Deschisă la început de octombrie, servește zilnic în jur de 140 de mașini. La intrare, un carabinier duce evidența mașinilor care intră și ies. Aici am surprins doar 42 de mașini.

Asta în timp ce, 20 de metri mai sus, stau parcate mai multe automobile. Vizavi, un alt șofer și-a lăsat mașina sub indicatorul de „oprire interzisă”. 50 de metri mai jos, alte două mașini au urcat pe trotuar, iar peste încă 100 de metri, pe strada Nicolae Testemițanu, mașinile parcate blochează două benzi de circulație, favorizând crearea ambuteiajelor. Alături, câțiva șoferi și-au lăsat mașinile într-un loc interzis.

Cei parcați neregulamentar nu cunosc despre existența noii parcări publice. Se întâmplă chiar dacă inaugurarea parcării a fost anunțată în presă, polițiștii au împărțit pliante șoferilor, iar la intrare există un semn de circulație.


Totuși, indicatoare care anunță din timp prezența parcării publice gratuite… nu există.

„Indicatoarele sunt instalate de autoritatea publică locală, dar noi putem să intervenim cu un demers către ei, ca să fie amplasate aceste indicatoare rutiere”, ne-a spus ministrul interimar de Interne, Ianuș Erhan.

Pietonii se arată deranjați de traficul îngreunat din zona Spitalului Republican și de la intersecția străzilor Nicolae Testemițanu și Constantin Vârnav.


„Să vedeți pe Vârnav câte mașini sunt și nicio autoritate nu se expune în privința la asta. E imposibil să intri în ogradă. În caz de un pacient sau, doamne ferește, de un pojar, arzi acolo. Nimeni absolut n-are o reacție”, spune o femeie.

„O lună în urmă Ministerul de Interne a deschis o parcare sus. Cred că oamenii poate nu cunosc despre asta, sau sunt indiferenți”, crede un bărbat.

„Mulți nu cunosc că mai sunt și parcări libere: una în deal, și asta mare de aici”, spune un trecător.


„Parcarea este, dar cine știe despre asta? Am ajuns adineaori cu mașina, cu un prieten. Am văzut că acolo stă poliția. N-am avut unde parca. Am mers acolo, am parcat și a venit poliția peste 10 minute. El repede a plecat și de acolo”, ne-a mărturisit un bărbat.

Inspectorii INP de la fața locului ne-au spus că șoferii care parchează în locuri interzise nu sunt amendați, ci îndemnați să meargă la parcarea publică. Totuși, un pieton spune altceva: „Eu de exemplu am văzut trei polițiști și nimeni nu anunță. Doar interzic: luați-vă mașinile de aici”.


Aceleași metehne le-am găsit și pe strada Armenească. Mai jos de strada București, se află intrarea în cea de-a doua parcare publică, cu o capacitate de 150 de locuri. Aici, unii șoferi au lăsat mașina chiar alături, iar alții au ocupat o bandă de circulație de pe strada București, cu 30 de metri mai sus de parcare.

Unul dintre ei spune că nu știe despre existența acesteia. „Nu, nu cunosc. Dar voi căuta, dacă spuneți că este parcare, și e gratis”, spune unul dintre șoferii parcați pe strada București.

Nici aici șoferii nu sunt anunțați din timp despre prezența în zonă a unei parcări gratuite, ci doar la intrare.

„Iaca semnul ăsta, se putea de pus pe acel stâlp, dar nu aici. Aici e la dos, mulți nu observă”, consideră un trecător.

În această parcare am găsit doar 40 de mașini. Zilnic, pe aici trec în jur de 160.

Parcările sunt deschise de luni până vineri, de la ora 7 la 19.

agora.md

Moldova

Contrabandă cu peste 180.000 de dolari, la frontiera moldo-ucraineană: Patru bărbați – reținuți

Serviciul Vamal, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea la postul vamal Vulcănești, la intrarea în țară din Ucraina a patru bărbați care au selectat culoarul verde – „nimic de declarat.”

Publicat

Totuși, funcționarii vamali din post au dispus efectuarea controlului fizic detaliat al mașinii și bunurilor transportate. Astfel, au fost depistate tăinuite de către bănuiți, în buzunarele din scurtă și pantaloni, precum și sub centura de la brâu, bani în sumă totală de 181.000 dolari americani (a câte 81.000 dolari, 60.000 dolari și 40.000 dolari).

La fața locului au intervenit ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal care, sub conducerea PCCOCS, au reținut mijloacele financiare și cinci telefoane ce aparțineau persoanelor. De asemenea, au fost reținuți cei patru bărbați – șoferul, un conațional în vârstă de 29 de ani, cât și pasagerii, trei conaționali cu vârstele de 22, 28 și 31 de ani.

Ulterior, ofițerii vamali au desfășurat cinci percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale bănuiților (unii dintre aceștia fiind anterior cercetați și pentru organizarea migrației ilegale, furt, accidente).


Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Concomitent, procurorii PCCOCS urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, inclusiv în vederea investigării destinației celor peste 180.000 dolari.


Citește mai departe

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

topul săptămânii