Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Corupția, soră cu educația! În școli și grădinițe s-au început colectările de bani

A început noul an școlar, s-au înmulțit și cazurile de colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățământ. Practic, în fiecare zi părinții se plâng, pe rețelele sociale, că sunt impuși să achite bani pentru diferite servicii. Și Centrul Național Anticorupție și-a intensificat activitatea. A creat o celulă de criză, iar în prima săptămână de la reluarea anului, au fost înregistrate peste 20 de cazuri.

Publicat

Despre colectările de bani la grădinița 225 din sectorul Ciocana al Capitalei a scris o mamă, pe Facebook. Aceasta a arătat mesajele expediate în chat-ul comun al părinților. Oamenii sunt rugați să dea aproape 1900 de lei fiecare pentru cadouri educatorilor.

„Pentru fiecare profesor includem câte 1700 de lei și din rest să procurăm cutii de ciocolate, plicuri, șampanie. Fără flori”.

„Am mai procurat 3 sacoșe, pentru directoare, metodistă și profesoara de muzică, doar nu o să le dăm plicurile în mână și atât”.


Cu aceste mesaje, am bătut la ușa grădiniței. Administrația susține că totul este legal, iar banii sunt donați benevol de către părinți și încasați de asociație. Aceasta are și un oficiu propriu, chiar în interiorul grădiniței.

RODICA CERNAT, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE PĂRINȚI: „Este o cotizație, o donație benevolă prin aparatul de casă sau la bancă prin transfer. –Despre ce sumă este vorba? –Cotizația lunară e 400 de lei”.

AURELIA MORCOV, DIRECTOARE: „Educatorii nu primesc bani sau cadouri de la părinți? –Nu au voie să colecteze bani. Nu pot să mă exprim despre cadouri”.


Iar mătușa unui elev de la liceul Pro Succes ni s-a plâns că în școală sunt colectate sume impunătoare. Femeia afirmă că asociația de părinți o obligă să achite câte 3000 de lei anual pentru contractul de studii. Pe lângă acești bani, mai sunt percepute și alte sume de bani, care se ridică la câteva sute, pentru perdele, ceasuri de perete și altele.

„Pentru patru perdele – 1850 de lei. Un sac cu pământ de 80 de lei și vazoane – 450 de lei”.

„Dacă sunteți de acord, m-am gândit să strângem câte 200 de lei. Totul pentru binele copiilor noștri”.


ANONIM: „În afară de fața instituției, care a fost vopsită, nu s-a schimbat absolut nimic. De ce ei nu ar investi în clasele de studiu, nu ar cumpăra table interactive?”.

Conducerea liceului ne-a spus că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu, dar a refuzat să ofere un comentariu la cameră: „Avem această contribuție din partea părinților, dar nu o să dăm niciun fel de interviu”.


Iar o profesoară din liceul Academia Copiilor a publicat mai multe înregistrări audio de la ședințele cu directoarea școlii. Femeia susține că salariul directoarei se ridică la 8500 de lei, iar pe lângă acești bani, mai primește și premiu anual în valoare de 40 de mii de lei, alocat din banii plătiți de părinți în contul asociației.

Am mers astăzi la liceu pentru a discuta cu directoarea, însă paznicul nu ne-a dat voie să intrăm, iar ea a refuzat să iasă în fața presei.

Pentru a preveni astfel de cazuri, Centrul Național Anticorupție a format o celulă de criză. În cadrul acesteia, plângerile părinților sunt examinate în regim de urgență în comun cu cei de la Ministerul Educației. Până acum au fost înregistrate 22 de plângeri.

ION PRUTEANU, ȘEFUL DIRECȚIEI EDUCAȚIEI ANTICORUPȚIE: „Multe se referă la colectări fie pentru echipament, fie pentru necesitățile școlii. Le putem cataloga anonime deoarece contactați de către colege, au refuzat să răspundă la întrebări sau să conlucreze”.

Majoritatea părinților doresc să rămână anonimi, ceea ce îngreunează mult lucrul ofițerilor. Datele centrului arată că cel mai des este vorba despre bani solicitați forțat de către asociațiile de părinți sau colectați în plic. Pentru astfel de acțiuni, profesorii riscă să se aleagă cu mustrări sau chiar să fie eliberați din funcție.

tv8.md

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii