Rețele de socializare

Moldova

Șef de serviciu de la IGP și doi angajați de la Calea Ferată Chișinău, trimiși în judecată pentru trafic de influență

Doi angajați ai ÎS Calea Ferată din Moldova și un șef de serviciu din cadrul IGP deferiți justiției pentru trafic de influență. Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea în instanța de judecată, a cauzei penale ce vizează doi angajați ai ÎS Calea Ferată din Moldova, și un șef de serviciu din cadrul IGP. Aceștia sunt învinuiți de trafic de influență, conform art. 326 alin. (2) lit. b) din Codul penal și de exercitarea atribuțiilor în sectorul public în situație de conflict de interese, conform art.326 alin. (11) Cod penal.

Publicat

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiuni procesual penale efectuate de procurorii anticorupție și organul de urmărire penală al Direcției Poliție mun. Chișinău, IGP al MAI, a fost posibilă documentarea întregii scheme infracționale de corupție atât a cumpărătorului de influență, cât și a traficantului de influență.

Conform materialelor cauzei penale, la data de 19 februarie 2019, însoțitoarea de vagon din cadrul Direcției de deservire a călătorilor, CFM, conștientizând comiterea unui act de corupere i-a promis șefului de tren din cadrul aceleiași instituții, mijloace bănești în sumă de 7000 Euro. În schimb, ultimul urma să contribuie la soluționarea cauzei penale în privința feciorului ei, ca să nu fie tras la răspundere penală pentru punerea în circulație ilegală a drogurilor.

Drept urmare, șeful de teren, susținând că se cunoaște cu un șef de secție din cadrul Direcției de poliție a mun. Chișinău, IGP al MAI, a menționat că va vorbi cu ultimul, care la rândul său va influența persoanele publice care efectuează urmărirea penală, pentru emiterea unei decizii favorabile în privința învinuitului și anume eliberarea acestuia de răspundere penală.
În continuarea acțiunilor sale infracționale șeful de teren din cadrul CFM, având la sine mijloacele bănești în mărime de 7000 euro, primite de la însoțitoarea de vagon din cadrul aceleiași instituții, acționând prin înțelegere prealabilă i-a transmis șefului de secție din cadrul Direcției de poliție. Imediat în urma transmiterii banilor, ultimul a fost percheziționat de către angajații PA, fiindu-i ridicată suma primită.
NOTĂ: Săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 326 alin. (2) lit.b), c) Cod penal se pedepsește cu amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.


Infracțiunea prevăzută de art.326 alin. (11) Cod penal – Exercitarea atribuțiilor în sectorul public în situație de conflict de interese se pedepsește cu amendă în mărime de până la 15000 de unități convenționale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de la 5 la 7 ani.


Moldova

Tragedie la Bălți: O fetiță de 12 ani, găsită strangulată într-o fâșie forestieră

O fetiță de 12 ani a fost găsită strangulată într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți. Cazul a avut loc pe data de 13 aprilie, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele acestei tragedii.

Publicat

„Pe data de 13 aprilie, poliția din Bălți a fost sesizată despre depistarea unei minore de 12 ani, strangulată, într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți.

La examinarea de către medici, pe corpul neînsuflețit al minorei nu au fost depistate semne de moarte violentă.

Cazul a fost înregistrat, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în cadrul unui proces penal.


Totodată, cadavrul minorei a fost îndreptat pentru efectuarea expertizei medico-legale”, informația a fost comunicată pentru UNIMEDIA de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Bălți, Ina Banari.


Citește mai departe

Moldova

„De vină este imprudența”. IGSU anunță cea mai probabilă cauză a izbucnirii incendiului la Liceul „Liviu Deleanu”

Incendiul de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției.

Publicat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că cea mai probabilă cauză a incendiului ar fi încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Asta întrucât cu puțin timp înainte de izbucnirea flăcărilor, la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație.

Potrivit pompierilor, în urma procesului de sudură electrică se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile.

În același timp, celelalte versiuni precum suprasolicitarea rețelei electrice, sau imprudența în timpul fumatului, au fost excluse de către specialiști.
Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Este vorba despre schimbarea tavanului cantinei, reparația podului și a pereților, schimbarea teracotei, ușilor și a geamurilor mistuite de flăcări.


Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” s-a produs în amiaza zilei de 5 aprilie, curent, la demisol. În acel moment, în instituție se aflau aproximativ 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire. La fața locului au intervenit 60 de pompieri cu zece unități de tehnică, iar flăcările au fost localizate și ulterior mistuite după aproximativ două ore. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.


Citește mai departe

Moldova

Erau aproape de comă alcoolică: Un căruțaș și o motociclistă, prinși beți criță pe trasee

Aproape de comă alcoolică: Un căruțaș, dar și o motociclistă au fost prinși în stare avansată de ebrietate pe trasee.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în apropiere de satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Oamenii legii care monitorizau circulația rutieră în zonă au oprit un căruțaș pentru un control, iar în timpul discuțiilor, au simțit un miros de alcool insuportabil.

Prin urmare, bărbatul în vârstă de 37 de ani, care locuiește în satul Antonești, nu departe de locul de a fost oprit, a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul aparatului Drager a arătat o concentrație de alcool în aerul expirat de 1.99 mg/l. Menționăm că concentrația maximă permisă de lege este 0.15 mg/l, prin urmare, căruțașul a întrecut norma de peste 13 ori. Iar din punct de vedere medical, această concentrație este considerată ca stare de comă alcoolică.

Iar în satul Calfa din Anenii Noi, un alt echipaj de patrulare a depistat o localnică în stare de ebrietate, care ghida o motoretă. Femeia de 43 de ani a fost testată alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1.17 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Motoreta a fost dusă la parcarea specială, iar materialele pe cazul dat vor fi examinate de judecători.


Poliția menționează că în total, în weekend, a înlăturat 41 de șoferi în stare de ebrietate, și, de asemenea, a amendat în total circa 4.000 de conducători auto.

Cei mai mulți au fost sancționați pentru depășirea limitei de viteză, parcarea în locuri interzise și neacordarea priorității pentru pietoni.

De asemenea, unii s-au ales cu amenzi pentru că nu aveau cuplate centurile de siguranță, sau conduceau vehiculele fără a avea revizia tehnică și asigurarea auto obligatorie.


Citește mai departe

topul săptămânii