Rețele de socializare

Moldova

O familie întreagă din Ciorești a ajuns la reanimare după ce a mâncat ciuperci

O familie întreagă din satul Ciorești a ajuns, în seara zilei de 25 iulie, la spital, după ce au consumat ciuperci.

Publicat

În acea zi, ciupercile le-au fost aduse de mama capului familiei. Le-au preparat așa cum au știut și le-au mâcat. Peste ceva timp, s-au simțit cu toții rău: și părinții, și cei doi copii ai lor, cu vârsta de 15 și, respectiv, 7 ani.

Pe la ora 21.30, s-au adresat după asistenţă medicală la centrul de Sănătate din sat. De acolo, au fost trans-portaţi imediat şi spitalizaţi la Spitalul raional din Nisporeni.

Starea bolnavilor era gravă, susțin medicii. Copiii au fost transportaţi la Centrul mamei şi copilului din Chisinau, iar părinții lor au ajuns în secția de reanimare a spitalului.


În prezent, potrivit directoarei spitalului, Lidia Crăciun, se află în afara oricărui pericol.

Pentru evitarea unor situații de acest gen, Centrul Sănătate Publică Nisporeni atenţionează cetăţenii despre pericolul intoxicatiilor cu ciuperci, care, anul acesta, este foarte pronunțat.

Astfel, celor iubitori de ciuperci li se recomandă următoarele:


Nu procurati ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
Nu colectati ciupercile, fie şi comestibile, din parcurile orăşăneşti, scruaruri, din vecinătatea drumurilor, de la gunoişti, deoarece ele acumuliază substanţe toxice şi devin periculoase pentru sănătate.
Nu implicaţi în procesul de colectare copiii, limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
Nu conservaţi ciupercile in condiţii casnice, căci riscul imbolnavirii prin botulism e mare.
”La primele simptome de intoxicaţie cu ciuperci, oamenii trebuie să s eadreseze urgent la medic”, a subliniat Ion Ciubotaru, coordonatorul Centrului Sănătate Publică Nisporeni.

De notat că până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate deja 42 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, cu implicarea a 45 de persoane din raioanele Floreşti, Donduşeni, Orhei, Chişinău și Nisporeni.

expresul.md


Moldova

Incendiu într-un local din Chișinău: Bucătăria a fost grav afectată, iar o persoană a ajuns la spital

Momente de panică pentru angajații și oaspeții unui local din Chișinău. Încăperea a fost învăluită de un fum dens și un miros insuportabil după ce bucătăria a luat foc.

Publicat

Totul s-a întâmplat în prima parte a zilei de 19 aprilie, puțin după ora 11.00, într-un local de pe strada Gheorghe Asachi în cartierul Telecentru. La fața locului au intervenit de urgență două echipaje de pompieri, iar la fața locului au constatat că flăcările au izbucnit după ce uleiul din friteuză s-a supraîncălzit și a luat foc.

Focul a fost stins la scurt timp cu mijlocele de primă intervenție, însă, până la sosirea pompierilor, se pare că unul dintre angajați ar fi încercat să domolească singur flăcările, iar în rezultat a suferit arsuri la braț, fiind dus la spital.

Flăcările au fost stinse în mai puțin de 20 de minute, însă, cu toate acestea au reușit să distrugă mai multe bunuri materiale din interiorul bucătăriei, cu o suprafață de 12 m2.


Cauza și circumstanțele exacte ale producerii incendiului urmează să fie stabilite în urma unei investigații.


Citește mai departe

Moldova

Iresponsabilitatea costă: Nouă persoane au fost sancționate pentru că au dat foc vegetației uscate

Iresponsabilitatea i-a bătut la buzunare. Nouă persoane au fost sancționate, timp de o săptămână, pentru că au dat foc intenționat vegetației uscate.

Publicat

Mai exact, spun oamenii legii, este vorba de 5 oameni din raionul Fălești, trei din Rîșcani și unul din Bălți. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 19.000 de lei.

Mai mult, cinci dintre aceste persoane, pe lângă faptul că vor scoate bani din buzunar, vor trebui să facă și ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Oamenii legii totuși menționează că față de săptămâna precedentă, numărul încălcărilor a scăzut, atunci fiind amendate 23 de persoane. Potrivit IGSU, de la începutul anului aproape 1.200 de incendii de vegetație care au distrus peste 2.500 de hectare de teren.

În context, IGSU atenționează încă o dată cetățenii că focul în vegetația uscată poate fi extrem de periculos! Este important să se evite aprinderea focurilor în grădini, arderea gunoiului sau a crengilor și utilizarea focului deschis pentru curățenie.


Aruncarea țigărilor sau a chibriturilor aprinse pe iarbă uscată sau în zonele forestiere și agricole trebuie evitată cu strictețe. De asemenea, este crucial să fie monitorizați copiii și să li se interzică jocul cu focul sau alte surse de ardere.

În caz de situații de risc, oamenii trebuie să ceară ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

topul săptămânii