Rețele de socializare

Moldova

Riscă 6 ani de închisoare pentru că au încercat să corupă polițiștii de patrulare

Pe parcursul ultimelor zile, de către angajații Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, au fost documentate două cazuri de corupere activă exercitată asupra angajaților Inspectoratului Național de Patrulare.

Publicat

Astfel, un caz de corupere activă a fost înregistrat și documentat în comun cu  organul de urmărire penală al DUP a DGT Sud a CNA și Procuratura Anticorupție Sud, în satul Tomai, raionul Ceadâr – Lunga.

Potrivit informației parvenite de la polițiștii de patrulare în adresa SPIA, bărbatul intenționa să ofere mijloace bănești în sumă de 5 000 de ruble rusești angajaților INP, pentru ca aceștia ulterior să întreprindă măsuri contrare obligațiunilor de serviciu și anume neînregistrarea cazului și neatragerea la răspundere a conducătorului auto pentru conducerea unității de transport în stare de ebrietate.

Cel de-al doilea caz, a fost înregistrat și documentat de către angajații SPIA în raionul Anenii-Noi, unde un cetățean, a încercat să corupă oamenii legii, oferindu-le 1000 de lei, pentru a nu întocmi proces-verbal cu privire la contravenție pentru conducerea transportului în stare de ebrietate.


În rezultatul denunțurilor făcute de către polițiști, ofițerii SPIA al MAI, au întreprins măsuri de investigație şi de urmărire penală, pentru a reține  în flagrant delict peroanele vizate.

Pe numele suspecţilor au fost pornite cauze penale, conform indicilor infracţiunii prevăzute de art. 325 alin. (1) Cod Penal (corupere activă), iar în cazul în care vina acestora va fi dovedită în instanţa de judecată, ei riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la  200 000 de lei.

Reiterăm priorităţile de perspectivă ale SPIA în activitatea anticorupţie constituie: continuarea colaborării cu societatea, diminuarea efectelor corupţiei asupra sectorului privat; sporirea credibilităţii societăţii faţă de poliţie şi încurajarea populaţiei privind colaborarea cu organele poliţiei; asigurarea transparenţei şi informarea populaţiei despre activitatea  a poliţiei; instituirea unor garanţii eficiente reale pentru persoanele, ce cooperează cu autorităţile statului în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.


MAI.GOV.MD

Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

topul săptămânii